|
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МЕЛІОРАЦІЇ Електронний посібник |
||
|
|||
1.5. Заходи з попередження і боротьби
із засоленням і заболочуванням зрошувальних
систем 1.5.1. Причини засолення ґрунтів 1.5.2. Промивання засолених ґрунтів 1.5.3. Агротехнічні та інші заходи попередження
засолення ґрунтів 1.5.4. Заходи попередження підняття ґрунтових вод і
заболочення території 1.5.1. Причини засолення
ґрунтів Засолення земель – це вміст в них легкорозчинних
солей в кількостях, що пригнічують ріст і розвиток рослин. - солончаки (вміст
солей більше 10%); - солонці (5
– 10%); - солоді (вміст солей менше 5%). В Україні найбільш засолені ґрунти зустрічаються в південних
районах, лівобережжі Дніпра,
на Донбасі (на півдні – близько 90% ґрунтів). Ґрунти засолюються тим інтенсивніше, чим більше випаровування, вища мінералізація і менша глибина залягання ґрунтових вод. Первинне засолення виникає під впливом
природно-історичних причин: - розчинення
підземними водами осадових порід
(наприклад, дно моря); - близькість
морських узбережь. Засолення ґрунту, викликане випаровуванням води, що надходить з неглибоких ґрунтових вод, або поливами дуже мінералізованими водами, називається вторинним
засоленням. «Засолення
ґрунтів» Причина вторинного засолення –
результат неправильної господарської
діяльності в процесі зрошення, коли поливають надмірними поливними нормами, які не тільки зволожують активний шар ґрунту, а й поповнюють ґрунтові води, викликають підняття їх рівня,
це призводить не тільки до засолення, а й до заболочування зрошуваних
земель. Іноді
причиною засолення є безсистемне
випасання худоби (перевантаження пасовищ), вирубка лісів, осушування територій. Вторинне засолення
на зрошуваних територіях розвивається в наступній послідовності: • засолення ґрунтів вздовж іригаційних каналів; • плямисте засолення зрошуваної території; • суцільне засолення; • розсолення старозрошуваної території і засолення незайнятих земель. Спочатку відбувається посилена фільтрація води з побудованих каналів і підвищення рівня ґрунтових вод. Солі розчиняються і підтягуються до поверхні ґрунту вологою, що піднімається по капілярах. Вздовж каналів утворюється зона вторинного засолення ґрунтів. Потім відбувається спочатку плямисте засолення. Воно буває сезонним.
Виникає місцями в період інтенсивного випаровування на ділянках, позбавлених рослинності, або які не поливаються.
Поступово такі ділянки збільшуються і настає суцільне засолення території. 1.5.2. Промивання засолених
ґрунтів Для боротьби з засоленими ґрунтами застосовують заходи: • меліоративні; • агротехнічні. Промивання здійснюють
подаванням на засолені землі визначеного об’єму води (промивної норми), яка розчиняє солі і виносить їх у вигляді розчину за межі розрахункового шару (2 –
2,5 м). Кількість води, потрібної для розчинення і видалення солей із розрахункового шару ґрунту на площі 1 га, називають промивною
нормою. Вона коливається в межах 1500 до
12500 м3 і більше. Знаючи
промивну норму, визначають
кількість промивних поливів. Зазвичай це 3 – 7 поливів. Для розрахунків кількості промивної води використовується
ряд формул. Наприклад, де М – промивна
норма, м3/га; П – запас вологи в ґрунті
при вологості, що відповідає найменшій вологоємності, м3/га; m – запас води в розрахунковому шарі перед промиванням, м3/га; n – коефіцієнт, який
залежить від ступеня засоленості ґрунтів. Перед промиванням поля роблять сольову зйомку і складають карту засолення ґрунтів до глибини 1 м. Поверхня поля розбивається на
чеки, їх обносять
валиками 0,40 – 0,60 м заввишки. Перед промиванням ділянку глибоко переорюють (на важких ґрунтах роблять ще й щілювання або кротування). Зоране поле
повинно висохнути на сонці.
Потім у чеки подають
воду. Через 3 – 5 днів, коли солі
вже розчиняться, подають нову порцію води для витіснення розчину солей. Це повторюють декілька разів. Перерви між подаванням води – 1 – 2 доби на
легких ґрунтах і 3 – 5 діб
– на важких. Промивають ґрунт восени
чи взимку, коли ґрунтові води залягають глибоко і випаровування мінімальне. За промивних норм більше 8000 – 10000 м3/га промивання
проводять протягом 2 – 3 років. В цей час на полі вирощують солестійкі культури. Біологічна меліорація – це вирощування на засолених землях
галофітів. Галофіти – це рослини, що здатні
рости на дуже засолених ґрунтах і накопичувати в наземній масі значну кількість
солей. Потім їх скошують і вивозять за межі поля, де спалюють. До
таких рослин належить
солянка. Значну роль у боротьбі
з засоленням ґрунтів відіграє така культура, як рис.
Використання високих зрошувальних норм поливу при вирощуванні
рису призводить також до
систематичного промивання ґрунтів
у рисовій сівозміні, що сприяє поліпшенню
сольового режиму, не потребуючи
при цьому додаткових
затрат. 1.5.3. Агротехнічні
та інші заходи попередження засолення
ґрунтів Для зменшення
випаровування води ґрунтом
застосовують наступні
заходи: • руйнування кірки, що утворюється
після поливів шляхом розпушування ґрунту; • внаслідок
нерівномірного поливу і рельєфу
поля утворюється плямисте
засолення, необхідно вирівнювати ділянки, що поливаються, і застосовувати прогресивні способи поливу; • насадження
лісосмуг: зменшується швидкість вітру, підвищується вологість ґрунту, коренева система дерев регулює рівень підняття ґрунтових вод
(маслина, акація, клен тощо); • внесення
органічних добрив; • загущені
посіви; • багаторічні
трави; • оранка
плантажним плугом (глибина
60 – 80 см, всі горизонти
перемішуються); • термічний
пар (при високих температурах і відсутності
опадів солонцевий
горизонт вивертають на поверхню
і розпушують. Він зазнає дії сонця
і вітру, що поліпшує фізичні властивості); • гіпсування Сірчанокислий натрій, що утворився в результаті реакції, добре розчиняється,
для його видалення з ґрунту проводять зрошення. Дози гіпсу 2 – 25 т/га. Вносять гіпс під плуг чи поверхнево,
поєднують з внесенням органічних добрив. • вапнування Продуктом реакції є сода, також поєднують з внесенням органічних добрив. 1.5.4. Заходи попередження підняття ґрунтових вод і заболочення території Для попередження підняття ґрунтових вод і заболочування зрошуваної території застосовують: • дотримання
режиму зрошення сільськогосподарських
культур; • застосування
спеціальних сівозмін з багаторічними травами; • внесення
органічних добрив; • правильний
обробіток ґрунту (глибока оранка на зяб, післяполивна культивація); • вирівнювання
поверхні поля; • гіпсування
(вапнування); • насадження
лісосмуг; • дотримання
поливних норм; • своєчасний
ремонт каналів; • скидання
води з каналів. Якщо комплекс заходів не забезпечує потрібне зниження ґрунтових вод, їх відтік проводять
штучно, шляхом будівництва дренажу. Основне призначення
дренажу – зниження рівня ґрунтових вод, розсолення ґрунтів відведенням промивних вод, запобігання вторинному засоленню. Застосовують горизонтальний і вертикальний дренаж. Дренаж може бути відкритим і закритим. Відкритий дренаж – глибокі канали у виїмці, закритий – труби, прокладені під землею або на поверхні ґрунту. Залежно від призначення
і розміщення дрен, дренаж може
бути: • систематичним
(дрени розміщені по всій ділянці рівномірно); • вибірковий
(переважно відкриті дрени в понижених ділянках рельєфу); • береговий
(будують при підтопленні
поля з боку річки або водосховища). Як правило закриті дрени закладають на глибині 3 – 3,5
м, відстань між дренами
200 – 550 м (залежить від
типу ґрунту). Вертикальний дренаж – бурові свердловини
діаметром 30 – 70 см, глибиною
20 – 150 м. Стінки закріплюють
обсадними трубами з отворами, через які
надходить вода. Обладнують
глибинними насосами. Питання для
самоконтролю 1. Назвіть види засолених ґрунтів та причини їх
утворення. 2. Що таке промивна норма і як вона визначається? 3. Перелічіть і обґрунтуйте
заходи, що запобігають вторинному засоленню. 4. Охарактеризуйте
процес засолення ґрунтів внаслідок зрошення. |
|||