Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Лого на Електронний підручник

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ МЕЛІОРАЦІЇ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Глосарій

Додатки

Список використаних джерел

Укладачі

1. ЗРОШУВАЛЬНІ МЕЛІОРАЦІЇ

 

1.5. Заходи з попередження і боротьби із засоленням і заболочуванням зрошувальних систем

1.5.1. Причини засолення ґрунтів

1.5.2. Промивання засолених ґрунтів

1.5.3. Агротехнічні та інші заходи попередження засолення ґрунтів

1.5.4. Заходи попередження підняття ґрунтових вод і заболочення території

 

 

1.5.1. Причини засолення ґрунтів

 

Засолення земельце вміст в них легкорозчинних солей в кількостях, що пригнічують ріст і розвиток рослин.

 

 

Засолені землі поділяють:

- солончаки (вміст солей більше 10%);

- солонці (5 – 10%);

- солоді (вміст солей менше 5%).

В Україні найбільш засолені ґрунти зустрічаються в південних районах, лівобережжі Дніпра, на Донбасі (на півдніблизько 90% ґрунтів).

Ґрунти засолюються тим інтенсивніше, чим більше випаровування, вища мінералізація і менша глибина залягання ґрунтових вод.

 

 

Первинне засолення виникає під впливом природно-історичних причин:

- розчинення підземними водами осадових порід (наприклад, дно моря);

- близькість морських узбережь.

Засолення ґрунту, викликане випаровуванням води, що надходить з неглибоких ґрунтових вод, або поливами дуже мінералізованими водами, називається вторинним засоленням.

 

«Засолення ґрунтів»

 

Причина вторинного засолення – результат неправильної господарської діяльності в процесі зрошення, коли поливають надмірними поливними нормами, які не тільки зволожують активний шар ґрунту, а й поповнюють ґрунтові води, викликають підняття їх рівня, це призводить не тільки до засолення, а й до заболочування зрошуваних земель.

Іноді причиною засолення є безсистемне випасання худоби (перевантаження пасовищ), вирубка лісів, осушування територій.

 

 

Вторинне засолення на зрошуваних територіях розвивається в наступній послідовності:

   засолення ґрунтів вздовж іригаційних каналів;

   плямисте засолення зрошуваної території;

   суцільне засолення;

   розсолення старозрошуваної території і засолення незайнятих земель.

Спочатку відбувається посилена фільтрація води з побудованих каналів і підвищення рівня ґрунтових вод. Солі розчиняються і підтягуються до поверхні ґрунту вологою, що піднімається по капілярах. Вздовж каналів утворюється зона вторинного засолення ґрунтів. Потім відбувається спочатку плямисте засолення. Воно буває сезонним. Виникає місцями в період інтенсивного випаровування на ділянках, позбавлених рослинності, або які не поливаються. Поступово такі ділянки збільшуються і настає суцільне засолення території.

 

1.5.2. Промивання засолених ґрунтів

 

Для боротьби з засоленими ґрунтами застосовують заходи:

   меліоративні;

   агротехнічні.

Промивання здійснюють подаванням на засолені землі визначеного об’єму  води (промивної норми), яка розчиняє солі і виносить їх у вигляді розчину за межі розрахункового шару (2 – 2,5 м).

Кількість води, потрібної для розчинення і видалення солей із розрахункового шару ґрунту на площі 1 га, називають промивною нормою. Вона коливається в межах 1500 до 12500 м3 і більше. Знаючи промивну норму, визначають кількість промивних поливів. Зазвичай це 3 – 7 поливів. Для розрахунків кількості промивної води використовується ряд формул. Наприклад,

 

 

де Мпромивна норма, м3/га;

П – запас вологи в ґрунті при вологості, що відповідає найменшій вологоємності, м3/га;

m – запас води в розрахунковому шарі перед промиванням, м3/га;

nкоефіцієнт, який залежить від ступеня засоленості ґрунтів.

 

 

Перед промиванням поля роблять сольову зйомку і складають карту засолення ґрунтів до глибини 1 м. Поверхня поля розбивається на чеки, їх обносять валиками 0,40 – 0,60 м заввишки. Перед промиванням ділянку глибоко переорюють (на важких ґрунтах роблять ще й щілювання або кротування). Зоране поле повинно висохнути на сонці. Потім у чеки подають воду. Через 3 – 5 днів, коли солі вже розчиняться, подають нову порцію води для витіснення розчину солей. Це повторюють декілька разів. Перерви між подаванням води – 1 – 2 доби на легких ґрунтах і 3 – 5 діб – на важких.

Промивають ґрунт восени чи взимку, коли ґрунтові води залягають глибоко і випаровування мінімальне. За промивних норм більше 8000 – 10000 м3/га промивання проводять протягом 2 – 3 років. В цей час  на полі вирощують солестійкі культури. Біологічна меліораціяце вирощування на засолених землях галофітів. Галофітице рослини, що здатні рости на дуже засолених ґрунтах і накопичувати в наземній масі значну кількість солей. Потім їх скошують і вивозять за межі поля, де спалюють. До таких рослин належить солянка. Значну роль у боротьбі з засоленням ґрунтів відіграє така культура, як рис. Використання високих зрошувальних норм поливу при вирощуванні рису призводить також до систематичного промивання ґрунтів у рисовій сівозміні, що сприяє поліпшенню сольового режиму, не потребуючи при цьому додаткових затрат.

 

1.5.3. Агротехнічні та інші заходи попередження засолення ґрунтів

 

 

Для зменшення випаровування води ґрунтом застосовують наступні заходи:

   руйнування кірки, що утворюється після поливів шляхом розпушування ґрунту;

   внаслідок нерівномірного поливу і рельєфу поля утворюється плямисте засолення, необхідно вирівнювати ділянки, що поливаються, і застосовувати прогресивні способи поливу;

   насадження лісосмуг: зменшується швидкість вітру, підвищується вологість ґрунту, коренева система дерев регулює рівень підняття ґрунтових вод (маслина, акація, клен тощо);

   внесення органічних добрив;

   загущені посіви;

   багаторічні трави;

   оранка плантажним плугом (глибина 60 – 80 см, всі горизонти перемішуються);

   термічний пар (при високих температурах і відсутності опадів солонцевий горизонт вивертають на поверхню і розпушують. Він зазнає дії сонця і вітру, що поліпшує фізичні властивості);

   гіпсування

 

 

Сірчанокислий натрій, що утворився в результаті реакції, добре розчиняється, для його видалення з ґрунту проводять зрошення.

Дози гіпсу 2 – 25 т/га. Вносять гіпс під плуг чи поверхнево, поєднують з внесенням органічних добрив.

   вапнування

 

 

Продуктом реакції є сода, також поєднують з внесенням органічних добрив.

 

1.5.4. Заходи попередження підняття ґрунтових вод і заболочення території

 

Для попередження підняття ґрунтових вод і заболочування зрошуваної території застосовують:

   дотримання режиму зрошення сільськогосподарських культур;

   застосування спеціальних сівозмін з багаторічними травами;

   внесення органічних добрив;

   правильний обробіток ґрунту (глибока оранка на зяб, післяполивна культивація);

   вирівнювання поверхні поля;

   гіпсування (вапнування);

   насадження лісосмуг;

   дотримання поливних норм;

   своєчасний ремонт каналів;

   скидання води з каналів.

Якщо комплекс заходів не забезпечує потрібне зниження ґрунтових вод, їх відтік проводять штучно, шляхом будівництва дренажу.

Основне призначення дренажу – зниження рівня ґрунтових вод, розсолення ґрунтів відведенням промивних вод, запобігання вторинному засоленню.

Застосовують горизонтальний і вертикальний дренаж. Дренаж може бути відкритим і закритим.

 

 

Відкритий дренажглибокі канали у виїмці, закритий – труби, прокладені під землею або на поверхні ґрунту.

Залежно від призначення і розміщення дрен, дренаж може бути:

   систематичним (дрени розміщені по всій ділянці рівномірно);

   вибірковий (переважно відкриті дрени в понижених ділянках рельєфу);

   береговий (будують при підтопленні поля з боку річки або водосховища).

Як правило закриті дрени закладають на глибині 3 – 3,5 м, відстань між дренами 200 – 550 м (залежить від типу ґрунту).

 

 

Вертикальний дренажбурові свердловини діаметром 30 – 70 см, глибиною 20 – 150 м. Стінки закріплюють обсадними трубами з отворами, через які надходить вода. Обладнують глибинними насосами.

 

Питання для самоконтролю

1. Назвіть види засолених ґрунтів та причини їх утворення.

2. Що таке промивна норма і як вона визначається?

3. Перелічіть і обґрунтуйте заходи, що запобігають вторинному засоленню.

4. Охарактеризуйте процес засолення ґрунтів внаслідок зрошення.

5. Назвіть основне призначення дренажу та його види.

Попередня тема

На початок

Наступна тема