НМЦ

ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

II частина

Електронний посібник

 

ВФПО

Література

 

Нормативні документи

1. Про молоко та молочні продукти : Закон України / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – Київ : Парлам. вид-во, 2004. – 16 с. (Бібліотека офіційних видань).

2. Правила ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації / Затверджені Державним департаментом ветеринарної медицини 20.04.2004 р., № 49; зареєстровано в Мінюсті України 07.05.2004 р., № 579/9178. (Бібліотека офіційних видань).

3. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді (ДР–2006): Державні гігієнічні нормативи від 05.11.2006 (№ 61). – К., 2006.

4. Транспортування продовольчої продукції: Державні санітарні норми та правила, (затв. наказом МОЗ України від 14.05. 2004 р., № 239). – Київ, 2004. – 24 с.

5. Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств. – ДСП 4.4.4.011–98. – Київ, 1998. – 55 с.

 

Національні стандарти

6. Молоко та молочні продукти. Метод визначення густини: ДСТУ 6082:2009. – [Чинний від 01.08.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України).

7. Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання: ДСТУ 4834:2007. – [Чинний від 01.01.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – (Національний стандарт України).

8. Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання та проб: ДСТУ ISO 707:2002. – [Чинний від 01.09.2002]. –  Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

9. Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за якісними ознаками: ДСТУ ISO 5538:2004. – [Чинний від 01.07.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

10. Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками: ДСТУ ISO 8197:2004. – [Чинний від 01.05.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

11. Молоко та молочні продукти. Визначення Salmonella: ДСТУ IDF 122С:2003. – [Чинний від 01.01.2003]. –  Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

12. Молоко та молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного досліджування: ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

13. Молоко та молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 ºС: ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

14. Молоко і продукти на основі молока. Визначення кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа: ДСТУ IDF 83:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

15. Молоко і молочні продукти. Підраховування кількості коліформ. Метод підраховування колоній і метод визнечення найімовірнішого числа (НІЧ) за температури 30 °С (IDF 73А:1985, IDT: ДСТУ IDF 73А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

16. Молоко і молочні продукти. Стандартний метод визначення термонуклеази, продукованої коагулазопозитивними стафілококами у молоці та молочних продуктах (IDF 83:1978, IDT): ДСТУ IDF 83–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

17. Молоко і молочні продукти. Визнечення Salmonella (IDF 93 А: 1985, IDT): ДСТУ IDF 93А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

18. Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С (IDF 100-В: 1991, IDT): ДСТУ IDF 100В–2003. – Вперше. – [Чинний від 01.07.2003]. – К.: Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

19. Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження (1DF 122С:1996, IDТ): ДСТУ 1DF 122С:2003. – Вперше. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

20. Сухе молоко. Визначення Staphylococcus aureus. Методика підраховування колоній за температури 37 °С (IDF 138:1986, IDT): ДСТУ 1DF 138–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

21. Культури молочнокислих заквасок. Визначення видового складу (IDF 149А: 1997, IDT): ДСТУ IDF 149А:2003. – Вперше. – [Чинний від 01.02.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

22. Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб (ISO 707:1997, IDT): ДСТУ ISO 707–2002. – Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

23. Молоко згущене без цукру та молоко згущене з цукром. Гравіметричний метод визначення масової частки жиру (Контрольний метод) (ISO 1737:1999, IDT): ДСТУ ISO 1737–2002. – Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

24. Молочна промисловість. Виробництво молока та кисло­молочних продуктів. Терміни та визначення понять: ДСТУ 2212–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

25. Молоко коров'яче питне. Загальні технічні умови ДСТУ 2661–94. – Київ : Держспоживстандарт України, 1994. – (Національний стандарт України).

26. Молоко та вершки сухі. Загальні технічні умови: ДСТУ 4273:2003. – Вперше. – (зі скасуванням ГОСТ 1349–85, ГОСТ 4495–87, ГОСТ 10970–87). – [Чинний від 01.03.2003].– Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

27. Консерви молочні. Молоко незбиране згущене з цукром. Технічні умови: ДСТУ 4274:2003 (зі скасуванням ГОСТ 2903–78). – Вперше. –[Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

28. Консерви молочні. Молоко згущене з цукром та какао. Технічні умови: ДСТУ 4275:2003 (зі скасуванням ГОСТ 718–84). – Вперше. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

29. Молочна промисловість. Виробництво молочних консервів. Терміни та визначення понять: ДСТУ 4324:2004. – Вперше. – [Чинний від 01.07.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

30. Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості. Загальні технічні умови: ДСТУ 4335–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

31. Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів (контрольний метод) (ISO 3594:1976, IDT): ДСТУ ISO 3594–2001. – Київ : Держспоживстандарт України, 2001. – (Національний стандарт України).

32. Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за якісними ознаками (ISO 5538:1987, IDT): ДСТУ ISO 5538–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

33. Молоко знежирене, сироватка та маслянка. Граві­метричний метод визначення масової частки жиру (контрольний метод) (ISO 7208:1999, IDT): ДСТУ ISO 7208–2002. – Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

34. Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками (ISO 8197:1988, IDT): ДСТУ ISO 8197–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

 

Республіканські стандарти (чинні в Україні):

35. Консерви. Пюре із суниць з молоком. Технічні умови: РСТ УРССР 267–83. – [Чинний від 01.01.1984]. – К.: Вид-во стандартів, 1984.

36. Напій молочно-фруктовий. Технічні умови: РСТ УССР 1932–83. – [Чинний від 01.01.1984]. – К.: Вид-во стандартів, 1984.

37. Молоко пастеризоване для дитячого харчування. Тех­нічні умови: РСТ УССР 2016–91. –  [Чинний від 01.07.1992]. – К.: Вид-во стандартів, 1984.

 

Нормативні документи ЄС

38. Регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 р., що визначає загальні принципи і вимоги продовольчого законодавства, скликає Європейське агентство з питань безпеки продуктів харчування та визначає процедури стосовно безпеки продуктів харчування // Офіційний вісник ЄС L 31 від 01.02.2002 р. – С. 1. Розпорядження змінене Розпорядженням (ЄС) № 1642/2003 // Офіційний вісник ЄС L 245 від 29.09.2003 р. – С. 4.

39. Регламент Ради 98/83/ЄС від 3 листопада 1998 р. щодо якості води, призначе­ної для споживання людьми // Офіційний вісник ЄС L 330 від 05.12.1998 р. – С. 32. Регламенту змінена Регламентом (ЄС) № 1882/2003).

40. Регламент 92/46/ЄЕС від 16 червня 1992 р. щодо принципів, що стосуються санітарних правил для виробництва і введення на ринок сирого молока, молока, що пройшло термічну обробку, і продуктів на основі молока // Офіційний вісник ЄС 268 від 14.09.1992 р. – С. 1.

41. Рішення Комісії 91/180/ЄЕС від 14 лютого 1991 р„ що визначає деякі методи аналізу та дослідження сирого молока та молока, що пройшло термічну обробку // Відомості законів L 309 від 13.04.1991 р. – С. 1 (чинне до 30.04.2007 р.).

42. Регламент 93/43/ЄЕС від 14 червня 1993 р. щодо гігієни продуктів харчуван­ня // Офіційний вісник ЄС 175 від 19.07.1993 р. – С. 1.

43. Довідник з інтерпретації деяких положень Регламенту 178/2002/ЄС: Рекомен­дації щодо інтерпретації положень ст. 11,12,17,18,19 та 20 Регламенту № 178/2002 Європейського Парламенту і Ради, яке визначає загальні принципи і вимоги про­довольчого законодавства, скликає Європейське агентство з питань безпеки про­дуктів харчування та визначає процедури стосовно безпеки продуктів харчування від 20 грудня 2004 р.

44. Регламент (ЄС) № 852/2004 Європейського Парламенту і Ради від 29 квіт­ня 2004 р. щодо гігієни продуктів харчування // Офіційний вісник ЄС L 139 від 30.04.2004 р. – С. 1, спростоване в Офіційному віснику ЄС L 226 від 25.06.2004 р. – С. 3.

45. Регламент (ЄС) № 853/2004 Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 2004 р., що визначає особливі правила, що стосуються гігієни, по відношенню до продуктів тваринного походження // Офіційний вісник ЄС L 139 від 30.04.2004 р. – С. 55, спростоване в Офіційному віснику ЄС L 226 від 25.06.2004 р. – С. 22.

46. Регламент (ЄС) № 854/2004 Європейського Парламенту і Ради від 29 квіт­ня 2004 р„ що визначає особливі правила, що стосуються організації службового контролю, по відношенню до продуктів тваринного походження, призначених для споживання людьми // Офіційний вісник ЄС L 139 від 30.04.2004 р. – С. 206, спрос­товане в Офіційному віснику ЄСЬ 226 від 25.06.2004 р. – С. 83.

47. Рекомендації по впровадженню процедур, що базуються на принципах НАССР, а також щодо полегшення впровадження принципів НАССР на деяких підприємствах харчового сектора (16.11.2006 р.).

48. Система управління безпекою продуктів харчування. Вимоги до кожної ор­ганізації в ланцюгу продуктів харчування, листопад 2005 р.

49. Рішення Комісії (ЄС) № 667/2006 від 29 вересня 2006 р., яке наводить реко­мендації, що визначають критерії проведення аудитів згідно з Регламентом (ЄС) № 882/2004 Європейського Парламенту і Ради щодо службового контролю, що проводиться з метою перевірки відповідності кормовому і продовольчому законо­давству, а також правилам щодо здоров’я і хорошого стану тварин // Офіційний ві­сник ЄС L 278 від 10.10.2006 р. – С. 15.

50. Рекомендації стосовно аудитування систем управління якістю і/або управ­ління довкіллям, жовтень 2003 р.

51. Регламент (ЄС) № 882/2004 Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 2004 р. щодо службового контролю, який проводиться з метою перевірки відповід­ності кормовому і продовольчому законодавству, а також правилам щодо здоров’я і хорошого стану тварин // Офіційний вісник ЄС L 165 від 30.04.2004 р. – С. 1, спрос­товане в Офіційному віснику ЄС L 191 від 28.05.2004 р. – С. 1).

52. Регламент Комісії (ЄС) № 2073/2005 від 15 листопада 2005 р. щодо мікро­біологічних критеріїв, що стосуються продуктів харчування // Офіційний вісник ЄС Є 338 від 22.12.2005 р. – С. 1.

53. Регламент (ЄС) № 1830/2003 Європейського Парламенту і Ради від 22 вересня 2003 р., яке стосується можливостей слідкування і етикетування генетично модифі­кованих організмів, а також можливостей слідкування за продуктами харчування та кормовими продуктами, виготовленими з генетично модифікованих організмів, і змі­нює Регламент 2001/18/ЄС // Офіційний вісник ЄС L 268 від 18.10.2003 р. – С. 24.

54. Регламент Комісії (ЄС) № 466/2001 від 8 березня 2001 р., що визначає мак­симально допустимі рівні для деяких забруднень в продуктах харчування // Офіцій­ний вісник ЄС L 77 від 16.03.2001 р. – С. 1.

55. Регламент Ради (ЄС) № 2991/94 від 5 грудня 1994 р., що визначає норми для жирів для намазування // Офіційний вісник ЄС L 316 від 09.12.1994. – С. 2.

56. Регламент Ради (ЄЕС) № 2377/90 від 26 червня 1990 р., що визначає про­цедуру Європейського співтовариства щодо визначення максимального ліміту за­лишків ветеринарних лікувальних продуктів в продуктах харчування тваринного походження // Офіційний вісник ЄС L 224 від 18.08.1990 р. – С. 1.

57. Регламент Ради (ЄС) № 546/2004 від 24 березня 2004 р., що змінює додатки І, II і III до Регламенту Ради (ЄЕС) № 2377/90, що визначає процедуру Європейсько­го співтовариства щодо визначення максимального ліміту залишків ветеринарних лікувальних продуктів в продуктах харчування тваринного походження // Офіцій­ний вісник ЄС L 87 від 25.03.2004 р., С. 13).

58. EDA Guidance on the changes brought with the implementation of EU Regulations 852/2004, 853/2004 and 854/2004 concerning sanitary requirements for milk and milk products (update 01.01/2006).

59. Регламент 2000/13/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 20 березня 2000 р. щодо наближення законодавства держав – членів ЄС стосовно етикетуван­ня, презентації та реклами харчових продуктів // Офіційний вісник ЄС L 109 від 06.05.2000 р. – С. 29.

60. Регламент Комісії 91/321/ЄЕС від 14 травня 1991 р. щодо препаратів для немов­лят та похідних препаратів // Офіційний вісник ЄС L 175 від 04.07.1991 р. – С. 35.

61. Регламент Комісії 1999/21/ЄЕС від 25 березня 1999 р. щодо дієтичних про­дуктів харчування спеціального медичного призначення // Офіційний вісник ЄС L 91 від 07.04.1991 р. – С. 29.

62. Практичне застосування вимог Європейського Співтовариства і Польщі в молочному секторі. Колективна робота, Варшава, 2001 р.

63. Регламент (ЄС) № 2076 від 5 грудня 2005 р., що визначає перехідні засоби для цілей впровадження Регламенту (ЄС) № 853/2004, 854/2004 та 882/2004.

64. General Giudance for Food Business Operators EC Regulation No. 2073/2005 on Microbiological Criteria for Foodstuffs, Food Standard Agency, січень 2006.

65. Codex Alimentarius, Vol. 12, Milk and Milk Products. Second Edition, 2000, FAO/WHO.

66. Codex Alimentarius Code of Hygienic Practice for Milk and Milk Products. CAC/RCP, 57, 2004.

67. Codex Alimentarius CAC/CRP Dried Milk. – 1983. – Vol. 31.

68. Бюлетень Міжнародної Молочної Федерації (ММФ) № 324/1997 “Проекту­вання та консервація будинків та допоміжних приміщень молочних підприємств, які забезпечують гігієнічні умови”.

69. Молоко та молочні продукти (ЄМР. НАССР)

70. Рекомендації стосовно виконання деяких положень Регламенту (ЄС) № 852/2004 щодо гігієни продуктів харчування, Європейська Комісія, Генеральна Дирекція у спра­вах захисту споживача і здоров’я. – Брюссель, 21 грудня 2005 р.

71. Рекомендації стосовно виконання деяких положень Регламенту (ЄС) №853/2004 щодо гігієни по відношенню до продуктів тваринного походження, Єв­ропейська Комісія, Генеральна Дирекція у справах захисту споживача і здоров’я. – Брюссель, 21 грудня 2005 р.

72. Регламент Комісії (ЄС) № 1663/2006 від 6 листопада 2006 р., що змінює Ре­гламент (ЄС) № 854/2004 Європейського Парламенту і Ради, яке визначає осо­бливі правила, що стосуються організації службового контролю, по відношенню до продуктів тваринного походження, призначених для споживання людьми. Текст, що май значення для ЄЕС // Офіційний вісник L 320 від 18.11.2006 р. – С. 11.

73. Регламент Комісії (ЄС) № 1662/2006 від 6 листопада 2006 р., що змінює Розпорядження (ЄС) № 853/2004 Європейського Парламенту і Ради, яке визна­чає особливі правила, що стосуються гігієни по відношенню до продуктів тварин­ного походження. Текст, що має значення для ЄЕС // Офіційний вісник L 320 від 18.11.2006 р. – С. 1.

74. Регламент Комісії (ЄС) № 1664/2006 від 6 листопада 2006 р., що змінює Розпорядження (ЄС) № 2074/2005 по відношенню до виконавчих заходів, яке сто­сується деяких продуктів тваринного походження, призначених для споживання людьми, що відміняє деякі виконавчі заходи // Офіційний вісник ЄС L 320/13 від 01.11.2006 р.

75. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва [підруч. для студ. вищ. навч. закл.] / [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д. Мельничук та ін.]; за ред. О.М. Якубчак, В.І. Хоменка. – [2-е вид.]. – Київ : ТОВ Біопром. – 2005. – 799 с.

76. Богатко Н.М. Ветеринарно-санітарна експертиза молочних продуктів у відповідності до міжнародних вимог: Методичні рекомендації (для слухачів ІПНКСВМ, магістрантів ФВМ) / Н.М. Богатко, Н.В. Букалова. – Біла Церква, 2015. – 120 с.

77. Козак М.В. Ветеринарно-санітарний та технологічний контроль молока та молочних продуктів / М.В. Козак, Ю.Р. Гачак, Ю.І. Остап’юк. – Львів, 2012. – 345 с.

78. Яценко І.В. Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних продуктів в Україні: Навчально-сетодичний посібник / [І.В. Яценко, М.М. Бондаревський, В.В. Кам’янський, Н.О. Югай, М.О. Дегтярьов]; за ред. професора І.В. Яценка. – Харків: Еспада, 2013. – 384 с.

79. Експрес-довідник з ветеринарно-санітарної експертизи у запитаннях та відповідях: навч. посіб. / [А.М. Труш, І.В. Яценко, М.О. Дегтярьов,  Н.О. Югай,  І.Л. Цивірко,  В.М. Жиліна, М.М. Бондаревський, Л.В. Бусел]. – Харків : СПД Бровін О.В., 2009. – 248 с.

80. Бергілевич О.М. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи: навч. посіб. / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, В.З. Салата та ін.]; за ред. проф. В.В. Касянчук. – Суми: Університетська книга, 2010. – 320 с.

81. Бергілевич О.М. Мікробіологія молока і молочних продуктів: практикум / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, І.Г. Власенко та ін.]; за ред. В.В. Касянчук. – Суми: Університетська книга, 2010. – 205 с.

82. Кравців Р.Й. Довідник лабораторних досліджень молока і молочних продуктів / Р.Й. Кравців, Ю.Р. Гачак. – Львів, 2003. – 306 с.

83. Хоменко В.І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / В.І. Хоменко, В.Н. Ковбасенко; за ред. В.І. Хоменка. – Київ :  Сільгоспосвіта, 1995. – 716 с.

84. Хоменко В.І. Практикум з ветеринарно-санітарної експертизи з основами технології та стандартизації продуктів тваринництва і рослинництва / [В.І. Хоменко та ін.].– Київ : Ветінформ, 1998. – 240 с.

85. Макаров В.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии и стандартизации продуктов животноводства / В.А. Макаров, В.Н. Фролов; Под ред. В.А. Макарова. – М.: Агропромиздат, 1991. – 463 с.

86. Макаров В.А. Практикум по ветеринарно-санитарной экспертизе с основами технологии продуктов животноводства / [В.А. Макаров, М.Ф. Боровков и др.]; Под ред. В.А. Макарова. – М .: Агропромиздат,  1987. – 271 с.

87. Яценко І.В. Тлумачний словник термінів ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарної медицини: навч. посіб. / І.В. Яценко, А.М. Труш. – Харків: Еспада, 2010. – 350 с.

88. Частная ветсанэкспертиза продуктов животноводства: справочное пособие [Под ред. Н.Ф. Шуклина]. – Алма-Ата : Кайнар, 1998. – 344 с.

89. Барабанщиков Н.В. Качество молока и молочных продук­тов / Н.В. Барабанщиков. – M.: Колос, 1980. – 255 с.

90. Хоменко В.І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / [В.І. Хоменко, В.М. Ковбасенко, М.К. Оксамитний та ін.]; За ред. В.І. Хоменка. – К.: Сільгоспосвіта, 1995. – 716 с.

91. Дмитриченко М.И. Экспертиза качества и обнаружение фальсификации продовольственных товаров / М.И. Дмитриченко. – СПб.: Питер, 2003. – 160 с.

92. Кугенев П.В. Практикум по молочно­му делу / П.В. Кугенев, Н.В. Барабанщиков. – М.: Агропромиздат, 1988. – 224 с.

93. Макаров В.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии и стандартизации продуктов животноводства / В.А. Макаров, В.П. Фролов, Н.Ф. Шукшин. – М.: Агропромиздат, 1991. – 463 с.

94. Машкін М.Л. Молоко і молочні продукти / М.Л. Машкін. – К.: Урожай, 1996. – 336 с.

95. Оксамитний Н.K. Технологія одержання високоякісного молока / Н.K. Оксамитний, І.П. Даниленко. – К.: Урожай, 1976. – 86 с.

96. Кількісне визначення нітратів і нітритів у біологічному матеріалі / [З.П. Скородинськин, З.Г. Олійник, Д.Ф. Гуфрій, П.П. Коваленко та ін.]  // Вісник с.-г. науки, 1987. – № 7. – С. 35–36.

97. Хоменко В.И. Справочник по ветеринарно-санитарной экспертизе пище­вых продуктов животноводства / [В.И. Хоменко, В.Я. Шаблий, Н.К. Оксамитный и др.]; Под ред. В.И. Хоменко. – К.: Урожай, 1989. – 352 с.

98. Справочник по качеству продуктов животноводства / [Под ред. И.П. Даниленко]. – К.: Урожай, 1988. – 179 с.

99. Галат Б.Ф. Сыртворение природы и искусство технолога / Б.Ф. Галат, Н.И. Машкин, Т.А. Тарасова. – Харьков-Сумы, 2010. – 352 с.

100. Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочних продуктов / Г.В. Твердохлеб,  З.Х. Даланян, Г.Г. Шилер. – М.: Агропромиздат, 1991. – 463 с.

101. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов / К.К. Горбатова. – М.: Легкая и пищевая пром., 2005. – 327 с.

102. Гудков А.В. Технология производства крупных сы­ров / А.В. Гудков, В.И. Звягинцев, И.П. Бузов // Молочная промышленность. – 1977. – № 7. – С. 1821.

103. Крусь Г.Н. Методы исследования молока и мо­лочних продуктов / Г.Н. Крусь, A.M. Шалыгина, З.В. Волокитна. – Москва : Колос, 2000. – 368 с.

104. Машкін М.І. Технологія виробництва молока і молочних продуктів: навч. видання / М.І. Машкін, Н.М. Париш. – Київ : Вища освіта, 2006. – 351 с.

105. Головко А.М. Ветеринарна санітарна мікробіологія: навч. посіб. / А.М. Головко, І.О. Рубленко. – Київ : Аграрна освіта, 2010. – 284 с.

106. Молоко та молочні продукти (GHP, НАССР) / За ред. О.М. Якубчак. – Київ : Компанія Біоком, 2010. – 168 с.

107. Європейські вимоги до виробників молока та молочних продуктів: Довідник / В.С. Тимошенко; за заг. ред. А.В. Абрамова, В.Л. Іванова, Б.М. Куртяка, Р.П. Сімонова, І.В. Ємченко. – Львів: ПП НТЦ Леонорм-СТАНДАРТ, 2007. –  220 с. – (Європейський вибір України).

108. НАССР. Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю: підручник. – Київ : Всесвітня лабораторія, 2002. – 275 с.

109. Система НАССР. Довідник/ Упорядники: B.C. Тимошенко; за заг. ред. В.Л. Іванова. – Львів: Леонорм-СТАНДАРТ, 2003. – 218 с.

110. Recomended International Code of Practice General Principles of Food Hygiene, CAC / RCP 1-1969, Rev.3(1997), Amd. (1999). Рекомендований міжнародний кодекс загальних принципів гігієни харчових продуктів (CAC/RCP).

111. ISO/IEC Guide 73. Risk managementVocabularyGuidelines for use in standards. Управління ризиками – Словник – Настанови щодо використання стандарту.

112. National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods/ NACMCF. us. – Система аналізу небезпечних чинників та критичні точки контролю, 1992 NACMCF.

113. Васильев Л.Г. Гигиеническое и противоэпидемическое обеспечение производства молока и молочных продуктов / Л.Г. Васильев, Н.И. Абрамова-Оболенская, В.А. Павлов. – М.: Агропромиздат, 1990. – 308 с.

114. Королева Н.С. Основы микробиологии и гигиены молока и молочных продуктов / Н.С. Королева. – М.: Легк. и пищ. пром-сть, 1984. – 168 с.

115. Івченко В.М. Довідник мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів і кормів для тварин згідно з міжнародними стандартами / [В.М. Івченко, В.В. Шарандак, О.І. Горбатюк та ін.]. – Біла Церква, 2006.

116. Codex Alimentarius documents: Codex Alinorm 03/13A Appendix II (at step 8 of the procedure) and CAC/RCP 1. – 1969 (Rev. 3. – 1997).

На початок