|
|
ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ
ПРОДУКТІВ II
частина Електронний посібник |
|
||
Нормативні документи 1. Про молоко та молочні
продукти : Закон України / Верховна Рада України. – Офіц.
вид. – Київ : Парлам. вид-во, 2004. – 16 с.
(Бібліотека офіційних видань). 2. Правила
ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо
їх реалізації / Затверджені Державним департаментом ветеринарної медицини
20.04.2004 р., № 49; зареєстровано в Мінюсті України 07.05.2004 р., №
579/9178. (Бібліотека офіційних видань). 3. Допустимі рівні вмісту
радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді
(ДР–2006): Державні гігієнічні нормативи від 05.11.2006 (№ 61). – К., 2006. 4. Транспортування продовольчої
продукції: Державні санітарні норми та правила, (затв.
наказом МОЗ України від 14.05. 2004 р., № 239). – Київ, 2004. – 24 с. 5. Державні санітарні
правила для молокопереробних підприємств.
– ДСП 4.4.4.011–98. – Київ, 1998. – 55 с. Національні стандарти 6. Молоко та молочні продукти.
Метод визначення густини: ДСТУ 6082:2009. – [Чинний від 01.08.2009]. –
Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України). 7. Молоко та молочні продукти.
Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання: ДСТУ
4834:2007. – [Чинний від 01.01.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України,
2007. – (Національний стандарт України). 8. Молоко та молочні продукти.
Настанови з відбирання та проб: ДСТУ ISO 707:2002. – [Чинний від
01.09.2002]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України). 9. Молоко та молочні продукти.
Відбирання проб. Контроль за якісними ознаками: ДСТУ ISO 5538:2004. – [Чинний
від 01.07.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний
стандарт України). 10. Молоко та молочні продукти.
Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками: ДСТУ ISO 8197:2004. –
[Чинний від 01.05.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. –
(Національний стандарт України). 11. Молоко та молочні продукти.
Визначення Salmonella:
ДСТУ IDF 122С:2003. – [Чинний від 01.01.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. –
(Національний стандарт України). 12. Молоко та молочні продукти.
Підготовка проб і розведень для мікробіологічного досліджування: ДСТУ IDF
73A:2003. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України,
2003. – (Національний стандарт України). 13. Молоко та молочні продукти.
Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури
30 ºС: ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 14. Молоко і продукти на основі
молока. Визначення кількості коагулазопозитивних
стафілококів методом найімовірнішого числа: ДСТУ IDF 83:2003. – [Чинний від
01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний
стандарт України). 15. Молоко і молочні продукти.
Підраховування кількості коліформ. Метод
підраховування колоній і метод визнечення
найімовірнішого числа (НІЧ) за температури 30 °С (IDF 73А:1985, IDT: ДСТУ IDF
73А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт
України). 16. Молоко і молочні продукти.
Стандартний метод визначення термонуклеази, продукованої коагулазопозитивними
стафілококами у молоці та молочних продуктах (IDF 83:1978, IDT): ДСТУ IDF
83–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт
України). 17. Молоко і молочні продукти. Визнечення Salmonella (IDF 93
А: 1985, IDT): ДСТУ IDF 93А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003.
– (Національний стандарт України). 18. Молоко і молочні продукти.
Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури
30 °С (IDF 100-В: 1991, IDT): ДСТУ IDF 100В–2003. – Вперше. – [Чинний
від 01.07.2003]. – К.: Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний
стандарт України). 19. Молоко і молочні продукти.
Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження (1DF 122С:1996,
IDТ): ДСТУ 1DF 122С:2003. – Вперше. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 20. Сухе молоко. Визначення Staphylococcus aureus. Методика
підраховування колоній за температури 37 °С (IDF 138:1986, IDT):
ДСТУ 1DF 138–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. –
(Національний стандарт України). 21. Культури молочнокислих
заквасок. Визначення видового складу (IDF 149А: 1997, IDT): ДСТУ IDF
149А:2003. – Вперше. – [Чинний від 01.02.2003]. – Київ : Держспоживстандарт
України, 2003. – (Національний стандарт України). 22. Молоко та молочні продукти.
Настанови з відбирання проб (ISO 707:1997, IDT): ДСТУ ISO 707–2002. –
Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України). 23. Молоко згущене без цукру та
молоко згущене з цукром. Гравіметричний метод визначення масової частки жиру
(Контрольний метод) (ISO 1737:1999, IDT): ДСТУ ISO 1737–2002. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України). 24. Молочна промисловість.
Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни та визначення понять:
ДСТУ 2212–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний
стандарт України). 25. Молоко коров'яче питне.
Загальні технічні умови ДСТУ 2661–94. – Київ : Держспоживстандарт України,
1994. – (Національний стандарт України). 26. Молоко та вершки сухі.
Загальні технічні умови: ДСТУ 4273:2003. – Вперше. – (зі скасуванням ГОСТ
1349–85, ГОСТ 4495–87, ГОСТ 10970–87). – [Чинний від 01.03.2003].– Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 27. Консерви молочні. Молоко
незбиране згущене з цукром. Технічні умови: ДСТУ 4274:2003 (зі скасуванням
ГОСТ 2903–78). – Вперше. –[Чинний від 01.04.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 28. Консерви молочні. Молоко
згущене з цукром та какао. Технічні умови: ДСТУ 4275:2003 (зі скасуванням
ГОСТ 718–84). – Вперше. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 29. Молочна промисловість.
Виробництво молочних консервів. Терміни та визначення понять: ДСТУ 4324:2004.
– Вперше. – [Чинний від 01.07.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України,
2004. – (Національний стандарт України). 30. Жири кондитерські,
кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості. Загальні технічні
умови: ДСТУ 4335–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. –
(Національний стандарт України). 31. Жир молочний. Виявлення
рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів (контрольний
метод) (ISO 3594:1976, IDT): ДСТУ ISO 3594–2001. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2001. – (Національний стандарт України). 32. Молоко та молочні продукти.
Відбирання проб. Контроль за якісними ознаками (ISO 5538:1987, IDT): ДСТУ ISO
5538–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний
стандарт України). 33. Молоко знежирене, сироватка
та маслянка. Гравіметричний метод визначення масової частки жиру
(контрольний метод) (ISO 7208:1999, IDT): ДСТУ ISO 7208–2002. – Київ : Держспоживстандарт
України, 2002. – (Національний стандарт України). 34. Молоко та молочні продукти.
Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками (ISO 8197:1988, IDT): ДСТУ
ISO 8197–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний
стандарт України). Республіканські стандарти
(чинні в Україні): 35. Консерви. Пюре із суниць з
молоком. Технічні умови: РСТ УРССР 267–83. – [Чинний від
01.01.1984]. – К.: Вид-во стандартів, 1984. 36. Напій молочно-фруктовий.
Технічні умови: РСТ УССР 1932–83. – [Чинний від 01.01.1984]. – К.: Вид-во
стандартів, 1984. 37. Молоко пастеризоване для
дитячого харчування. Технічні умови: РСТ УССР 2016–91. – [Чинний від 01.07.1992]. – К.: Вид-во
стандартів, 1984. Нормативні документи ЄС 38. Регламент Європейського Парламенту
і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 р., що визначає загальні принципи і
вимоги продовольчого законодавства, скликає
Європейське агентство з питань безпеки продуктів харчування та визначає
процедури стосовно безпеки продуктів харчування // Офіційний вісник ЄС L 31 від 01.02.2002 р. – С. 1. Розпорядження змінене Розпорядженням (ЄС) №
1642/2003 // Офіційний вісник ЄС L 245 від 29.09.2003 р. – С. 4. 39. Регламент Ради 98/83/ЄС від
3 листопада 1998 р. щодо якості води, призначеної для споживання людьми //
Офіційний вісник ЄС L 330 від
05.12.1998 р. – С. 32. Регламенту змінена
Регламентом (ЄС) № 1882/2003). 40. Регламент 92/46/ЄЕС від 16
червня 1992 р. щодо принципів, що стосуються санітарних правил для
виробництва і введення на ринок сирого молока, молока, що пройшло термічну
обробку, і продуктів на основі молока // Офіційний вісник ЄС 268 від
14.09.1992 р. – С. 1. 41. Рішення Комісії 91/180/ЄЕС
від 14 лютого 1991 р„ що визначає деякі методи аналізу та дослідження сирого
молока та молока, що пройшло термічну обробку // Відомості законів L 309 від 13.04.1991 р. – С. 1 (чинне до 30.04.2007 р.). 42. Регламент 93/43/ЄЕС від 14
червня 1993 р. щодо гігієни продуктів харчування // Офіційний вісник ЄС 175
від 19.07.1993 р. – С. 1. 43. Довідник з інтерпретації
деяких положень Регламенту 178/2002/ЄС: Рекомендації щодо інтерпретації
положень ст. 11,12,17,18,19 та 20 Регламенту № 178/2002 Європейського
Парламенту і Ради, яке визначає загальні принципи і вимоги продовольчого
законодавства, скликає Європейське агентство з
питань безпеки продуктів харчування та визначає процедури стосовно безпеки
продуктів харчування від 20 грудня 2004 р. 44. Регламент (ЄС) № 852/2004
Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 2004 р. щодо гігієни продуктів
харчування // Офіційний вісник ЄС L 139 від 30.04.2004 р. – С. 1, спростоване в Офіційному віснику ЄС L 226 від 25.06.2004 р. – С. 3. 45. Регламент (ЄС) № 853/2004
Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 2004 р., що визначає особливі
правила, що стосуються гігієни, по відношенню до продуктів тваринного
походження // Офіційний вісник ЄС L 139 від 30.04.2004 р. – С. 55, спростоване в Офіційному віснику ЄС L 226 від 25.06.2004 р. – С. 22. 46. Регламент (ЄС) № 854/2004
Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 2004 р„ що визначає особливі
правила, що стосуються організації службового контролю, по відношенню до
продуктів тваринного походження, призначених для споживання людьми //
Офіційний вісник ЄС L 139 від
30.04.2004 р. – С. 206, спростоване в Офіційному віснику ЄСЬ 226 від 25.06.2004 р. – С. 83. 47. Рекомендації
по впровадженню процедур, що базуються
на принципах НАССР, а також щодо полегшення впровадження принципів НАССР на деяких підприємствах харчового сектора (16.11.2006 р.). 48. Система управління безпекою продуктів харчування. Вимоги до кожної організації
в ланцюгу продуктів харчування, листопад 2005 р. 49. Рішення
Комісії (ЄС) № 667/2006 від
29 вересня 2006 р., яке наводить рекомендації, що визначають критерії проведення аудитів згідно з Регламентом
(ЄС) № 882/2004 Європейського Парламенту і Ради щодо службового
контролю, що проводиться з метою перевірки відповідності кормовому і продовольчому
законодавству, а також правилам щодо здоров’я і хорошого стану тварин // Офіційний вісник ЄС L 278 від 10.10.2006 р. – С. 15. 50. Рекомендації
стосовно аудитування
систем управління якістю і/або управління довкіллям, жовтень 2003 р. 51. Регламент (ЄС) № 882/2004 Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 2004 р. щодо службового контролю, який проводиться з метою перевірки
відповідності кормовому і продовольчому
законодавству, а також правилам щодо
здоров’я і хорошого стану
тварин // Офіційний вісник ЄС L 165 від 30.04.2004 р. – С. 1, спростоване в Офіційному віснику ЄС L 191 від 28.05.2004 р. – С. 1). 52. Регламент Комісії (ЄС) № 2073/2005 від 15
листопада 2005 р. щодо мікробіологічних
критеріїв, що стосуються продуктів харчування // Офіційний вісник ЄС Є 338 від
22.12.2005 р. – С. 1. 53. Регламент (ЄС) № 1830/2003 Європейського Парламенту і Ради від 22 вересня 2003 р., яке стосується можливостей слідкування і етикетування генетично модифікованих організмів, а також можливостей
слідкування за продуктами харчування
та кормовими продуктами, виготовленими
з генетично модифікованих
організмів, і змінює Регламент
2001/18/ЄС // Офіційний вісник
ЄС L 268 від
18.10.2003 р. – С. 24. 54. Регламент Комісії (ЄС) № 466/2001 від 8 березня 2001 р., що визначає
максимально допустимі рівні
для деяких забруднень в продуктах харчування // Офіційний вісник ЄС L 77 від 16.03.2001 р. – С. 1. 55. Регламент Ради (ЄС) №
2991/94 від 5 грудня 1994
р., що визначає норми для
жирів для намазування // Офіційний вісник ЄС L 316 від 09.12.1994. – С. 2. 56. Регламент Ради (ЄЕС) №
2377/90 від 26 червня
1990 р., що визначає процедуру Європейського
співтовариства щодо визначення максимального ліміту
залишків ветеринарних лікувальних продуктів в
продуктах харчування тваринного
походження // Офіційний вісник ЄС L 224 від 18.08.1990 р. – С. 1. 57. Регламент Ради (ЄС) №
546/2004 від 24 березня
2004 р., що змінює додатки
І, II і III до Регламенту Ради (ЄЕС) №
2377/90, що визначає процедуру Європейського
співтовариства щодо визначення максимального ліміту
залишків ветеринарних лікувальних продуктів в
продуктах харчування тваринного
походження // Офіційний вісник ЄС L 87 від 25.03.2004 р., С. 13). 58. EDA
Guidance on the changes brought with the implementation of EU Regulations 852/2004, 853/2004 and 854/2004 concerning
sanitary requirements for milk and milk products (update 01.01/2006). 59. Регламент
2000/13/ЄС Європейського Парламенту
і Ради від 20 березня 2000 р. щодо наближення законодавства держав – членів ЄС стосовно етикетування, презентації та реклами харчових
продуктів // Офіційний вісник ЄС L 109 від 06.05.2000 р. – С. 29. 60. Регламент Комісії 91/321/ЄЕС від 14 травня 1991 р. щодо препаратів для немовлят та похідних препаратів // Офіційний вісник
ЄС L 175 від 04.07.1991 р. – С. 35. 61. Регламент Комісії 1999/21/ЄЕС від 25 березня 1999 р. щодо дієтичних продуктів харчування спеціального медичного призначення // Офіційний вісник
ЄС L 91 від 07.04.1991 р. – С. 29. 62. Практичне
застосування вимог Європейського Співтовариства і Польщі в молочному секторі. Колективна робота, Варшава, 2001 р. 63. Регламент (ЄС) № 2076 від 5 грудня
2005 р., що визначає перехідні
засоби для цілей впровадження Регламенту (ЄС) № 853/2004, 854/2004 та
882/2004. 64. General Giudance for Food Business Operators EC Regulation No.
2073/2005 on Microbiological Criteria for Foodstuffs, Food Standard Agency, січень 2006. 65. Codex Alimentarius, Vol. 12, Milk and Milk Products. Second
Edition, 2000, FAO/WHO. 66. Codex Alimentarius Code of Hygienic Practice for Milk and Milk
Products. CAC/RCP, 57, 2004. 67. Codex Alimentarius CAC/CRP Dried Milk. – 1983. – Vol. 31. 68. Бюлетень Міжнародної Молочної Федерації (ММФ) № 324/1997 “Проектування
та консервація будинків та допоміжних
приміщень молочних підприємств, які забезпечують гігієнічні
умови”. 69. Молоко та молочні продукти (ЄМР. НАССР) 70. Рекомендації
стосовно виконання деяких
положень Регламенту (ЄС) № 852/2004 щодо гігієни продуктів харчування, Європейська Комісія, Генеральна Дирекція у справах захисту споживача і здоров’я. – Брюссель, 21 грудня 2005 р. 71. Рекомендації
стосовно виконання деяких
положень Регламенту (ЄС) №853/2004 щодо гігієни по відношенню до продуктів тваринного походження, Європейська Комісія, Генеральна Дирекція у справах захисту споживача і здоров’я. – Брюссель, 21 грудня 2005 р. 72. Регламент Комісії (ЄС) № 1663/2006 від 6
листопада 2006 р., що змінює Регламент (ЄС) №
854/2004 Європейського Парламенту і Ради, яке визначає особливі правила, що стосуються
організації службового
контролю, по відношенню до продуктів
тваринного походження,
призначених для споживання людьми. Текст, що май
значення для ЄЕС // Офіційний вісник
L 320 від 18.11.2006 р. – С. 11. 73. Регламент Комісії (ЄС) № 1662/2006 від 6
листопада 2006 р., що змінює Розпорядження
(ЄС) № 853/2004 Європейського Парламенту і Ради, яке визначає особливі правила, що стосуються
гігієни по відношенню до продуктів тваринного походження. Текст, що має
значення для ЄЕС // Офіційний вісник
L 320 від 18.11.2006 р. – С. 1. 74. Регламент Комісії (ЄС) № 1664/2006 від 6
листопада 2006 р., що змінює Розпорядження
(ЄС) № 2074/2005 по відношенню до виконавчих заходів, яке стосується деяких продуктів тваринного походження,
призначених для споживання людьми, що відміняє деякі виконавчі заходи // Офіційний вісник ЄС L 320/13 від 01.11.2006 р. 75. Ветеринарно-санітарна
експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва [підруч. для студ. вищ. навч. закл.]
/ [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д.
Мельничук та ін.]; за ред. О.М. Якубчак, В.І.
Хоменка. – [2-е вид.]. – Київ : ТОВ Біопром. –
2005. – 799 с. 76. Богатко
Н.М. Ветеринарно-санітарна експертиза молочних продуктів у відповідності до
міжнародних вимог: Методичні рекомендації (для слухачів ІПНКСВМ, магістрантів
ФВМ) / Н.М. Богатко, Н.В. Букалова.
– Біла Церква, 2015. – 120 с. 77. Козак М.В. Ветеринарно-санітарний
та технологічний контроль молока та молочних продуктів / М.В. Козак, Ю.Р. Гачак, Ю.І. Остап’юк. – Львів,
2012. – 345 с. 78. Яценко І.В.
Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних продуктів в Україні:
Навчально-сетодичний посібник / [І.В. Яценко,
М.М. Бондаревський, В.В. Кам’янський,
Н.О. Югай, М.О. Дегтярьов]; за ред. професора І.В.
Яценка. – Харків: Еспада, 2013. – 384 с. 79.
Експрес-довідник з ветеринарно-санітарної експертизи у запитаннях та
відповідях: навч. посіб. / [А.М. Труш, І.В. Яценко, М.О.
Дегтярьов, Н.О. Югай, І.Л. Цивірко, В.М. Жиліна, М.М.
Бондаревський, Л.В. Бусел]. – Харків : СПД Бровін О.В., 2009. –
248 с. 80. Бергілевич
О.М. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами
ветеринарно-санітарної експертизи: навч. посіб. / [О.М. Бергілевич,
В.В. Касянчук, В.З. Салата
та ін.]; за ред. проф. В.В. Касянчук. – Суми:
Університетська книга, 2010. – 320 с. 81. Бергілевич
О.М. Мікробіологія молока і молочних продуктів: практикум / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, І.Г.
Власенко та ін.]; за ред. В.В. Касянчук. –
Суми: Університетська книга, 2010. – 205 с. 82. Кравців Р.Й. Довідник
лабораторних досліджень молока і молочних продуктів / Р.Й. Кравців, Ю.Р. Гачак. – Львів, 2003. – 306 с. 83. Хоменко В.І.
Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації
продуктів тваринництва / В.І. Хоменко, В.Н. Ковбасенко; за ред. В.І. Хоменка.
– Київ : Сільгоспосвіта,
1995. – 716 с. 84. Хоменко В.І. Практикум з
ветеринарно-санітарної експертизи з основами технології та стандартизації
продуктів тваринництва і рослинництва / [В.І. Хоменко та ін.].– Київ : Ветінформ,
1998. – 240 с. 85. Макаров В.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза с
основами технологии и стандартизации
продуктов животноводства
/ В.А. Макаров, В.Н. Фролов; Под
ред. В.А. Макарова. – М.: Агропромиздат, 1991. –
463 с. 86. Макаров В.А. Практикум по
ветеринарно-санитарной экспертизе
с основами технологии продуктов
животноводства / [В.А. Макаров, М.Ф. Боровков и др.]; Под ред. В.А. Макарова. – М .: Агропромиздат, 1987. – 271 с. 87. Яценко І.В. Тлумачний
словник термінів ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарної
медицини: навч. посіб. /
І.В. Яценко, А.М. Труш. – Харків: Еспада, 2010. – 350 с. 88. Частная
ветсанэкспертиза продуктов
животноводства: справочное
пособие [Под ред. Н.Ф. Шуклина]. – Алма-Ата : Кайнар,
1998. – 344 с. 89. Барабанщиков
Н.В. Качество молока и молочных
продуктов / Н.В. Барабанщиков.
– M.: Колос, 1980. – 255 с. 90. Хоменко В.І.
Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації
продуктів тваринництва / [В.І. Хоменко, В.М. Ковбасенко, М.К. Оксамитний
та ін.]; За ред. В.І. Хоменка. – К.: Сільгоспосвіта,
1995. – 716 с. 91. Дмитриченко
М.И. Экспертиза качества
и обнаружение фальсификации
продовольственных товаров
/ М.И. Дмитриченко. – СПб.: Питер,
2003. – 160 с. 92. Кугенев
П.В. Практикум по молочному делу / П.В. Кугенев, Н.В. Барабанщиков.
– М.: Агропромиздат, 1988. – 224 с. 93. Макаров В.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза с
основами технологии и стандартизации
продуктов животноводства
/ В.А. Макаров, В.П. Фролов, Н.Ф. Шукшин. – М.: Агропромиздат, 1991. – 463 с. 94. Машкін М.Л. Молоко і
молочні продукти / М.Л. Машкін. – К.: Урожай, 1996. – 336 с. 95. Оксамитний Н.K. Технологія
одержання високоякісного молока / Н.K. Оксамитний, І.П. Даниленко. – К.:
Урожай, 1976. – 86 с. 96. Кількісне визначення
нітратів і нітритів у біологічному матеріалі / [З.П. Скородинськин,
З.Г. Олійник, Д.Ф. Гуфрій, П.П. Коваленко та
ін.] // Вісник с.-г. науки, 1987. – №
7. – С. 35–36. 97. Хоменко В.И. Справочник по ветеринарно-санитарной
экспертизе пищевых продуктов животноводства /
[В.И. Хоменко, В.Я. Шаблий, Н.К. Оксамитный и др.]; Под ред. В.И. Хоменко. – К.: Урожай, 1989. – 352 с. 98. Справочник
по качеству продуктов животноводства / [Под ред.
И.П. Даниленко]. – К.: Урожай, 1988. – 179 с. 99. Галат
Б.Ф. Сыр – творение природы и искусство технолога /
Б.Ф. Галат, Н.И. Машкин,
Т.А. Тарасова. – Харьков-Сумы, 2010. – 352 с. 100. Твердохлеб
Г.В. Технология молока и молочних продуктов / Г.В. Твердохлеб, З.Х. Даланян,
Г.Г. Шилер. – М.: Агропромиздат,
1991. – 463 с. 101.
Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов /
К.К. Горбатова. – М.: Легкая и пищевая пром., 2005. – 327 с. 102. Гудков А.В. Технология производства крупных сыров / А.В. Гудков,
В.И. Звягинцев, И.П. Бузов
// Молочная промышленность.
– 1977. – № 7. – С. 18–21. 103. Крусь Г.Н. Методы исследования молока и молочних продуктов
/ Г.Н. Крусь, A.M. Шалыгина,
З.В. Волокитна. – Москва : Колос, 2000. – 368 с. 104.
Машкін М.І. Технологія виробництва молока і молочних продуктів: навч. видання / М.І. Машкін, Н.М. Париш. – Київ : Вища
освіта, 2006. – 351 с. 105. Головко А.М. Ветеринарна
санітарна мікробіологія: навч. посіб.
/ А.М. Головко, І.О. Рубленко. – Київ :
Аграрна освіта, 2010. – 284 с. 106. Молоко та молочні продукти (GHP, НАССР) / За ред. О.М. Якубчак. – Київ : Компанія Біоком,
2010. – 168 с. 107. Європейські
вимоги до виробників
молока та молочних продуктів:
Довідник / В.С. Тимошенко; за заг.
ред. А.В. Абрамова, В.Л. Іванова, Б.М. Куртяка, Р.П. Сімонова, І.В. Ємченко. – Львів:
ПП НТЦ Леонорм-СТАНДАРТ, 2007. – 220 с. – (Європейський вибір
України). 108. НАССР. Аналіз
небезпечних чинників та критичні точки контролю: підручник.
– Київ :
Всесвітня лабораторія,
2002. – 275 с. 109. Система НАССР. Довідник/ Упорядники: B.C. Тимошенко; за заг. ред. В.Л. Іванова. – Львів: Леонорм-СТАНДАРТ, 2003. – 218 с. 110. Recomended International Code of Practice General Principles of Food Hygiene, CAC / RCP 1-1969, Rev.3(1997), Amd. (1999). Рекомендований міжнародний кодекс загальних принципів гігієни
харчових продуктів (CAC/RCP). 111. ISO/IEC Guide 73. Risk management – Vocabulary – Guidelines for use in standards. Управління ризиками – Словник – Настанови щодо використання стандарту. 112. National Advisory Committee on Microbiological Criteria for Foods/ NACMCF. us. – Система аналізу небезпечних чинників та критичні точки контролю, 1992
NACMCF. 113. Васильев
Л.Г. Гигиеническое и противоэпидемическое
обеспечение производства
молока и молочных продуктов
/ Л.Г. Васильев, Н.И. Абрамова-Оболенская, В.А. Павлов. – М.: Агропромиздат,
1990. – 308 с. 114. Королева Н.С. Основы
микробиологии и гигиены молока и молочных продуктов / Н.С. Королева. – М.: Легк. и пищ.
пром-сть, 1984. – 168 с. 115. Івченко В.М. Довідник
мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів і кормів для тварин
згідно з міжнародними стандартами / [В.М. Івченко, В.В. Шарандак, О.І. Горбатюк та ін.]. – Біла Церква, 2006. 116. Codex Alimentarius
documents: Codex Alinorm 03/13A Appendix II (at
step 8 of the procedure) and CAC/RCP 1. – 1969
(Rev. 3. – 1997). |
|||||