|
ТЕХНОЛОГІЯ
ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА I частина Електронний
посібник |
|||||||||||||||||||||
|
2. ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ |
|||||||||||||||||||||
2.3. Озимі культури 2.3.1. Біологічні особливості озимих культур 2.3.2. Причини загибелі озимих культур в
зимово-весняний період 2.3.3 Контроль за станом перезимівлі озимих
культур 2.3.1. Біологічні особливості озимих культур Зернові
культури діляться на такі біологічні форми: озимі, ярі, дворучки. Озимі для проходження стадії яровизації в початковий
період росту потребують низьких температур (від 0°С до +10°С) впродовж 20–40
днів при осінньому освітленні. Тому їх сіють восени, а врожай зерна одержують
після перезимівлі – літом. При сівбі навесні вони кущаться і не формують
стебел і колосся. Ярі для проходження стадії яровизації
потребують вищих температур: від 5С° до 20°С впродовж коротшого періоду
(7–20 днів) і при весняному освітленні. Ярі сіють весною, а врожай зерна
збирають цього ж літа. Дворучки проходять стадію яровизації при температурі
3–15°С. Це перехідні форми. Вони здатні виколошуватися і давати врожай зерна
при весняній сівбі і, маючи вищу за ярі форми зимостійкість, при осінній
сівбі. Біологічною особливістю дворучок є те, що
восени вони пізніше закінчують вегетацію, порівняно з типово озимими сортами,
а весною раніше її відновлюють. Ріст озимих відбувається восени до настання
морозів. При зниженні температури і скороченні довжини дня ростові процеси
зупиняються. У рослин настає стан спокою, в якому вони перебувають впродовж
зими. Зверніть увагу! Із озимих культур найбільш морозостійке жито, що
витримує морози до –20–22°С і більше на глибині вузла кущіння. Менш стійка
озима пшениця, для якої небезпечними є температури нижче мінус 18–20°С.
Озимий ячмінь пошкоджується при морозі нижче 12°С. Загартування рослин – це комплекс складних фізіологічних
і біохімічних процесів, які проходять у відповідних умовах.
2.3.2. Причини загибелі озимих культур ув зимово-весняний період Проблема перезимівлі рослин займає особливе місце у технологічних
розробках. Несприятливі умови перезимівлі викликають часткове пошкодження або
повну загибель рослин. Найбільше на перезимівлю впливають три типи чинників:
метеорологічні умови року, морозостійкість культури чи сорту і особливості
агротехніки. Найбільш негативну дію мають такі явища, як вимерзання,
випрівання, вимокання, випирання, утворення льодяної кірки. Запам’ятайте! Морозостійкість – це здатність рослин витримувати низькі температури. Цей
термін тотожний такому явищу, як стійкість до вимерзання. Зимостійкість – це поняття включає не тільки морозостійкість (стійкість до
вимерзання), а й стійкість до інших вищеперерахованих несприятливих явищ і є
тотожним терміну – перезимівля. Вимерзання. Загибель рослин відбувається внаслідок
негативної дії температури, величина якої визначається ступенем
морозостійкості. Причиною загибелі є те, що в міжклітинному просторі тканин
замерзає вода.
Випрівання. Озимі культури, перебуваючи тривалий час
під глибоким шаром снігу, при плюсових температурах в умовах слабкого освітлення
починають інтенсивно дихати. Відбувається вуглеводне виснаження рослин і вони
уражаються сніговою пліснявою та іншими хворобами.
Вимокання. Загибель рослин від застоювання
води відбувається восени або весною головним чином у районах надмірного
зволоження на понижених місцях і на глинистих водонепроникних ґрунтах за
надмірної кількості опадів, або якщо тала вода збирається в ямах, щілинах,
які утворюються при порушенні прийомів обробітку грунту.
Рослини гинуть внаслідок обмеження доступу кисню і надмірних витрат цукрів в
анаеробних умовах. Рис. 76. Вимокання посівів Випирання. Причиною випирання є збільшення об’єму
ґрунту при замерзанні. Після відтавання ґрунт осідає, що приводить до оголення
вузла кущіння і обривання коріння. Випирання рослин може бути також при сівбі
озимої пшениці після свіжої оранки. Рис. 77. Випирання озимих культур Льодяна кірка. Найчастіше спостерігається в районах з
нестійким сніговим покривом, частими відлигами і заморозками, з різкими
перепадами температури у зимовий і ранньовесняний періоди. Шкідлива дія кірки
посилюється рано навесні, коли рослини ослаблені і менш зимостійкі.
Розрізняють висячу льодяну кірку, що утворюється на поверхні снігового
покриву під час відлиг і наступного похолодання, і притерту кірку, що
є результатом одночасного замерзання води на поверхні і у верхніх шарах
ґрунту. Рис. 78. Льодяна кірка на озимих Заходи боротьби із причинами загибелі
озимих культур
в зимово-весняний період включають: –підбір і вирощування сучасних високозимостійких сортів; – посів в оптимальні строки; – внесення фосфорно-калійних добрив; – дотримання норми висіву; – механічне руйнування, мульчування
льодяної кірки, розсипання азотних добрив; – обробіток насіння антистресантами, стимуляторами росту, мікроелементами та кріопротекторами. 2.3.3. Контроль за станом перезимівлі озимих культур За
посівами зернових необхідно вести постійне спостереження і, виходячи з їх
стану, проводити корегування агротехнічних заходів. Вперше обстежують посіви після припинення осінньої
вегетації перед настанням зими. За станом посівів спостерігають різними методами, з
яких найбільш поширені такі. Рис. 79. Основні способи контролю за станом
перезимівлі озимих культур Метод
монолітів. На одному полі у чотирьох типових місцях відбирають по
4 моноліти, які можна позначити ще восени. При відбиранні моноліту місце
очищають від снігу і сокирою вирубують моноліт розміром 30×30 см на
глибину 10 см. Моноліти вміщують у спеціальні ящики з кришками, укривають і
перевозять у приміщення на 1–2 доби при температурі 6–8°С для відтавання.
Потім їх переносять в освітлене і тепле приміщення з температурою 15–20°С на
відрощування. Рослини систематично поливають, запобігаючи підсиханню ґрунту.
Відрощують рослини протягом двох тижнів, після чого підраховують кількість
живих, які дали приріст маси, і мертвих, які не відросли. Зверніть
увагу! Моноліти відбирають у третій декаді січня (25.01), лютого
(23.02) та в першій декаді березня (10.03), а також після кожного сильного
зниження температури нижче 20°С.
Водний метод. За таких самих умов, як і при
монолітному методі, у типових місцях вирубують рослини з двох суміжних
рядків довжиною по 30 см на глибину 2–3 см нижче вузла кущіння. Проби
вміщують у монолітні ящики і перевозять для відтавання на 1–2 доби при
температурі 6–8°С. Після цього рослини відмивають, відрізують верхівки
листків і корінці на відстані 1 см від вузлів кущіння. Підготовлені таким
способом рослини вміщують у склянки або ростильні,
щоб їх вузли кущіння були наполовину у воді. Відрощують рослини при кімнатній
температурі, на світлі, підрахунки роблять через тиждень. Воду систематично
(через день) міняють.
Метод цукрового
відрощування. Спочатку все роблять так само, як і при водному методі,
але підготовлені до відрощування рослини спочатку вміщують у 2–3% розчин
сахарози. Результати одержують на 2–3 дні раніше. Питання для самоконтролю 1. В чому суть фізіологічних основ зимостійкості озимих культур? 2. Які фази загартування
озимих зернових культур? 3. Які основні причини загибелі озимих рослин у зимово-весняний період? 4. Які основні методи контролю за станом перезимівлі
озимих культур? |
||||||||||||||||||||||