НМЦ

АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ

І СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО КЕРУВАННЯ

Електронний посібник

 

ВФПО

Тести

 

Тест №17 з тем

6.1. Автоматизація овочесховищ

6.2. Автоматизація фруктосховищ

6.3. Автоматизація обліку, контролю і сортування сільськогосподарської продукції в сховищах

 

1. Для чого призначені сховища сільськогосподарської продукції

1. Сховища сільськогосподарської продукції призначені для зберігання зерна, овочів.

2. Сховища сільськогосподарської продукції призначені для зберігання зерна, соковитих кормів, комбікормів, картоплі, овочів, фруктів тощо.

3. Сховища сільськогосподарської продукції призначені соковитих кормів, комбікормів, картоплі, фруктів.

 

2. Що забезпечує активна вентиляція в овочесховищах ?

1. Активна вентиляція забезпечує видалення надмірної вологи з поверхні коренеплодів і овочів, вирівнювання волого - температурних полів в об'ємі продукції, що зберігається.

2. Активна вентиляція забезпечує вирівнювання волого - температурних полів в об'ємі продукції, що зберігається.

3. Активна вентиляція забезпечує видалення надмірної вологи з поверхні коренеплодів і овочів.

 

3. Від чого залежить режим роботи вентиляційної системи в овочесховищах ?

1. Режим роботи вентиляційної системи залежить від температури зовнішнього повітря і технології зберігання продукції.

2. Режим роботи вентиляційної системи залежить від температури зовнішнього повітря.

3. Режим роботи вентиляційної системи залежить від технології зберігання продукції.

 

4. Які режими передбачає технологія зберігання картоплі в овочесховищах ?

1. Технологія зберігання картоплі передбачає три режими: лікувальний, транспортування і зберігання.

2. Технологія зберігання картоплі передбачає три режими: лікувальний, охолодження і транспортування.

3. Технологія зберігання картоплі передбачає три режими: лікувальний, охолодження і зберігання.

 

5. Яка характеристика лікувального періоду для картоплі в овочесховищі ?

1. Лікувальний період триває 2 тижні температура картоплі підтримується на рівні +3...4 °С, відносна вологість максимальна.

2. У лікувальний період температура картоплі знижують до 2—4 °С зі швидкістю 0,5—0,6 °С на добу при тривалості 20—25 діб.

3. Лікувальний період триває 2 тижні температура картоплі підтримується на рівні +14. ..18 °С при мінімальному повітрообміні і високій відносній вологості (понад 90%).

 

6. Яка характеристика періоду охолодження для картоплі в овочесховищі ?

1. У період охолодження температуру картоплі знижують до 2—4 °С зі швидкістю 0,5—0,6 °С на добу при максимальній вологості повітря 100 %, тривалість становить 20—25 діб.

2. У період охолодження температуру картоплі триває 2 тижні температура картоплі підтримується на рівні +14. ..18°С.

3. У період охолодження температуру картоплі підтримується на рівні +3...4 °С, відносна вологість максимальна.

 

7. Яка характеристика періоду зберігання для картоплі в овочесховищі ?

1. Температура в об'ємі картоплі в періоду зберігання знижують до 2—4 °С зі швидкістю 0,5—0,6 °С на добу при тривалості 20—25 діб.

2. Температура в об'ємі картоплі в періоду зберігання триває 2 тижні температура картоплі підтримується на рівні +14. ..18 °С.

3. Температура в об'ємі картоплі в періоду зберігання підтримується на рівні +3...4 °С, відносна вологість максимальна.

 

8. Які засоби автоматизації використовуються для автоматичного підтримання температури в овочесховищі ?

1. Датчики температури, виконуючий механізм заслінки.

2. Реле часу, терморегулятори.

3. Датчики температури, терморегулятори, реле часу, виконуючий механізм заслінки.

 

9. Де розміщуються датчики температури в овочесховищі ?

1. Датчики температури розміщуються в масі продукції, зовні приміщення, в повітряному каналі і над масою продукції.

2. Датчики температури розміщуються в повітряному каналі і над масою продукції.

3. Датчики температури розміщуються в масі продукції і над масою продукції.

 

10. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в овочесховищі поясніть призначення реле часу.

1. Реле часу періодично вимикає на 30 хв. припливну вентиляцію.

2. Реле часу періодично вмикає на 30 хв. магнітним пускачем КМ4 припливну вентиляцію в лікувальний період.

3. Реле часу періодично вимикає на 30 хв. магнітним пускачем КМ4 припливну вентиляцію в період зберігання.

 

11. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в овочесховищі поясніть призначення терморегулятора Р1

1. Диференційний терморегулятор Р1 (типу ПТРД-2), порівнює температуру продукції і повітря, при різниці температури більше 2—3 °С вмикає припливну вентиляцію.

2. Диференційний терморегулятор Р1 (типу ПТРД-2), контролює температуру продукції.

3. Диференційний терморегулятор Р1 контролює температуру повітря і вмикає припливну вентиляцію.

 

12. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в овочесховищі поясніть призначення пропорційного терморегулятора Р5

1. Пропорційний терморегулятор Р5 (ПТР-П) вмикає виконуючий механізм заслінки змішувальною клапана ВМ.

2. Пропорційний терморегулятор Р5 (ПТР-П) стабілізує температуру повітря в системі припливної вентиляції.

3. Пропорційний терморегулятор Р5 (ПТР-П) стабілізує температуру повітря в системі припливної вентиляції, при відхиленні цієї температури від заданої терморегулятор Р5 вмикає виконуючий механізм заслінки змішувальною клапана ВМ.

 

13. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в овочесховищі поясніть призначення терморегулятора Р3.

1. Терморегулятора Р3 вимикає припливний вентилятор в період охолодження коли температура продукції досягне заданого значення.

2. Терморегулятора Р3 вмикає припливний вентилятор в період охолодження коли температура продукції досягне заданого значення.

3. Терморегулятора Р3 вмикає припливний вентилятор в період зберігання коли температура продукції досягне заданого значення.

 

14. Для чого використовується реле часу в період зберігання в овочесховищі ?

1. Програмного реле часу в період зберігання вимикає вентилятор.

2. Програмного реле часу в період зберігання вмикає вентилятор для вирівнювання температурних градієнтів у масі продукту.

3. Програмного реле часу в період зберігання вимикає заслінку.

 

15. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в овочесховищі вкажіть засоби автоматизації, що використовуються при періоді зберігання.

1. В періоді зберігання використовуються програмного реле часу.

2. В періоді зберігання використовуються терморегулятори P1, Р3, Р4, Р5 з відповідними датчиками температур.

3. В періоді зберігання використовуються програмного реле часу терморегулятори P1, Р3, Р4, Р5 з відповідними датчиками температур.

 

16. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в овочесховищі поясніть призначення терморегулятора Р2.

1. Терморегулятор Р2 спрацьовує коли температура зовні сховища (ВКЗ) стає менше заданої і вмикає рециркуляційно - опалювальні агрегати магнітними пускачами КМ1 і КМ2.

2. Терморегулятор Р2 спрацьовує коли температура в сховищі (ВКЗ) стає менше заданої і вмикає рециркуляційно - опалювальні агрегати .

3. Терморегулятор Р2 спрацьовує коли температура в верхній частині сховища (ВКЗ) стає менше заданої, що може призвести до випадання конденсату і вмикає рециркуляційно - опалювальні агрегати магнітними пускачами КМ1 і КМ2.

 

17. Для чого використовуються кінцеві вимикачі біля виконуючого механізму в овочесховищі ?

1. Кінцеві вимикачі використовуються для повороту двигуна виконуючого механізму.

2. Кінцеві вимикачі використовуються для обмеження кута повороту двигуна виконуючого механізму.

3. Кінцеві вимикачі використовуються для блокування двигуна.

 

18. Для чого використовується виконуючий механізм заслінки в овочесховищі ?

1. Виконуючий механізм заслінки в овочесховищі використовується в період охолодження для стабілізації температури повітря в системі припливної вентиляції.

2. Виконуючий механізм заслінки в овочесховищі використовується в період зберігання для зменшення температури повітря в системі припливної вентиляції.

3. Виконуючий механізм заслінки в овочесховищі використовується в період охолодження для збільшення температури повітря в системі припливної вентиляції.

 

19. Перевага автоматизації та комп'ютеризації робочих процесів в овочесховищах полягає ...

1. здійснені охолодження, сушіння, зволоження продуктів, передачі сигналів виконавчим пристроям з блоків управління за показниками датчиків вологості і за заданою програмою.

2. здійснені охолодження, сушіння, зволоження продуктів, передачі сигналів виконавчим пристроям з блоків управління за показниками датчиків і за заданою програмою.

3. здійснені охолодження, сушіння, зволоження продуктів, передачі сигналів виконавчим пристроям з блоків управління за показниками датчиків вологості і температури.

 

20. Система мікроклімату для овочесховища РТМК-1 призначена для …

1. створення мікроклімату в вентильованих сховищах сільськогосподарських продуктів, таких як картопля, цибуля, капуста, морква, зерно, також придатна для інших овочів.

2. створення мікроклімату в вентильованих сховищах сільськогосподарських продуктів, таких як картопля, цибуля, капуста, морква, зерно, також придатна для інших овочів та складів с. г техніки.

3. створення мікроклімату в вентильованих сховищах сільськогосподарських продуктів, таких як картопля, цибуля, капуста, морква, зерно, також придатна для складів с. г техніки.

 

21. Загальний принцип системи мікроклімату для овочесховища РТМК-1 полягає в тому, що …

1. сам користувач може налаштувати систему під найкращі умови для охолодження, підсушування, лікування і зберігання продукції та сам визначити умови при яких буде дозволено зовнішнє вентилювання і встановити його тривалість.

2. сам користувач може налаштувати систему під найкращі умови для зберігання, підсушування, лікування і охолодження продукції та сам визначити умови при яких буде дозволено зовнішнє вентилювання і встановити його тривалість.

3. сам користувач може налаштувати систему під найкращі умови для підсушування, лікування, охолодження і зберігання продукції та сам визначити умови при яких буде дозволено зовнішнє вентилювання і встановити його тривалість.

 

22. На індикаторі або віддалено по інтерфейсу RS232, RS485 або GSM модему на комп'ютері системи мікроклімату для овочесховища РТМК-1 можна спостерігати…

1. Поточні показання значень температур, відносної вологості, час роботи режиму, сигналізації системи про нештатних ситуаціях (наприклад, відхилення температур від заданих від уставок), повідомлення про поточні дії системи, стан поточного режиму, причину по якій режим включився або відключився.

2. Поточні показання значень температур, відносної вологості, час роботи режиму, сигналізації системи про нештатних ситуаціях (наприклад, відхилення температур від заданих від уставок), повідомлення про поточні дії системи, стан поточного режиму, причину по якій режим включився або відключився, споживану потужність системи та миттєвий струм споживання.

3. Обидві відповіді вірні.

 

23. При роботі за графіком (нагрів або охолодження), контролер системи мікроклімату РТМК-1 …

1. відстежує, введені параметри і розраховує графік роботи обладнання на весь заданий період роботи і на кінець поточної доби в обраному режимі.

2. відстежує, введені параметри і розраховує температурний графік роботи на весь заданий період роботи і на кінець поточної доби в обраному режимі.

3. відстежує, введені параметри і підтримує графік роботи обладнання на весь заданий період роботи і на кінець поточної доби в обраному режимі.

 

24. Вибір автоматичної роботи режимів і автоматичний запуск режимів системи мікроклімату для овочесховища здійснюється в наступній послідовності …

1. лікування продукту, потім підсушування, далі охолодження і перехід на зберігання з підтриманням необхідної температури продукту.

2. підсушування продукту, потім лікування, далі охолодження і перехід на зберігання з підтриманням необхідної температури продукту.

3. підсушування продукту, потім охолодження, далі лікування і перехід на зберігання з підтриманням необхідної температури продукту.

 

25. Після пуску системи мікроклімату для овочесховища, контролер сам на основі заданих параметрів …

1. визначає дії з управління системою (запуск зовнішнього, внутрішнього вентилювання, контролю СО2, контроль температури стелі і т.д.).

2. виводить повідомлення на індикатор про поточний стан процесу і причини, по якій виконується або не виконується заданий режим.

3. Обидві відповіді вірні.

 

26. Система мікроклімату для овочесховища РТМК-1складається з електронних блоків …

1. контролера РТ-1 (основний блок системи), ІТ-1 (розширювальний блок), блок резервного живлення.

2. БС-1, БС-2 , БС-3, блок БУС, в якому розташовані контактори, теплові реле, реле часу для управління потужними колами змінної напруги.

3. Обидві відповіді вірні.

 

27. Контролер РТ-1 системи мікроклімату для овочесховища складається з …

1. обидві відповіді вірні.

2. клавіатури, рідкокристалічного індикатора з підсвічуванням, вимірювальної аналогової частини (температури, відносної вологості, концентрації СО2 і положення клапанів).

3. дискретного входу, який використовується для контролю зовнішнього керування і двома дискретними виходами, інтерфейсами RS232 і RS485 та незалежною пам’яттю для зберігання даних.

 

28. Для виконань 1-8 системи мікроклімату для овочесховища можливе використання датчиків температури:

1. Обидві відповіді вірні.

2. До 2-х датчиків температури каналу, до 2-х датчиків відносної вологості продукту.

3. До 16 (24) датчиків температури продукту та по одному датчику температури сховища, зовнішнього повітря і відносної вологості зовнішнього повітря, датчики контролю положення впускним і випускним клапанами.

 

29. У виконанні 9 системи мікроклімату для овочесховища використовується…

1. незалежне регулювання кожною парою впускного і випускного клапана з індивідуальним датчиками положення і власними датчиками вологості каналу і щодо середнього значення температури продукту.

2. незалежне регулювання кожною парою впускного і випускного клапана з індивідуальним датчиками положення і власними датчиками температури каналу і щодо середнього значення температури продукту.

3. незалежне регулювання кожною парою впускного і випускного клапана з індивідуальним датчиками положення і власними датчиками вологості каналу і щодо середнього значення вологості продукту.

 

30. Система с мікроклімату для овочесховища РТМК-1 має …

1. всього 4 основні режими і 3 додаткових режиму, які працюють спільно з основними.

2. всього 3 основні режими і 3 додаткових режиму, які працюють спільно з основними.

3. всього 4 основні режими і 4 додаткових режиму, які працюють спільно з основними.

 

31. Система мікроклімату для овочесховища має основні режими …

1. ручний (або ручний по таймеру, ручний холодильником, ручний дозування), сушка – прогрів.

2. підсушування – лікування, охолодження – зберігання.

3. обидві відповіді вірні.

 

32. Система мікроклімату для овочесховища має додаткові режими …

1. контроль конденсату, контроль СО2, холодильник, дозування.

2. ручний (або ручний по таймеру, ручний холодильником, ручний дозування), сушка – прогрів.

3. підсушування – лікування, охолодження – зберігання.

 

33. Що забезпечує комплект електрообладнання для фруктосховищ?

1. Забезпечує автоматичне управління мікрокліматом у камерах зберігання фруктів, управління роботою конденсаторного і випаровувального обладнання, захист компресорів охолоджувальних машин та сигналізацію нормальних і аварійних режимів роботи.

2. Забезпечує автоматичне управління мікрокліматом у камерах зберігання фруктів та сигналізацію нормальних і аварійних режимів роботи.

3. Забезпечує автоматичний захист компресорів охолоджувальних машин та сигналізацію нормальних і аварійних режимів роботи.

 

34. Для чого призначена система автоматичного управління мікрокліматом в фруктосховищі?

1. Призначена для підтримання в температури а також для контролю за станом температури і вологості повітря в камерах і окремих точках холодильної установки.

2. Призначена для підтримання в температури, вологості повітря, циклічного його перемішування ; вмикання і вимикання установок припливної та витяжної вентиляції, а також для контролю за станом температури і вологості повітря в камерах і окремих точках холодильної установки.

3. Призначена для підтримання в температури, вологості повітря, циклічного його перемішування ; вмикання і вимикання установок припливної та витяжної вентиляції.

 

35. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в фруктосховищі поясніть призначення терморегулятора Р.

1. При підвищенні температури в камері спрацьовує терморегулятор Р, який через реле KV1 вмикає електромагнітний аміачний клапан УА1, вентилятори повітроохолоджувальних установок М2, МЗ.

2. При підвищенні температури в камері спрацьовує терморегулятор Р, який через реле KV1 вмикає електромагнітний аміачний клапан УА1, вентилятори повітроохолоджувальних установок М2, МЗ та один з аміачних насосів (М4 або М5) подачі аміаку як холодоносія в охолоджувальні камери.

3. При підвищенні температури в камері спрацьовує терморегулятор Р, який через реле KV1 вмикає та один з аміачних насосів (М4 або М5) подачі аміака.

 

36. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в фруктосховищі поясніть призначення датчика тиску SP1

1. Датчик тиску SP1 призначений для вмикання вентилятора.

2. Датчик тиску SP1 призначений для вимикання насоса води.

3. Датчик тиску SP1 призначений для контролю тиску аміаку в системі робочого насоса, при недостатньому тиску вмикає резервний насос аміаку.

 

37. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в фруктосховищі поясніть призначення реле часу КТ2

1. Реле часу КТ2 призначене для вмикання резервного насосу аміаку з затримкою часу, який необхідний для вирівнювання тиску в системі при запуску основного насоса.

2. Реле часу КТ2 призначене для вмикання насосу аміаку з затримкою часу.

3. Реле часу КТ2 призначене для вимикання насосу аміаку з затримкою часу.

 

38. Які засоби автоматизації використовуються для підтримання в системі необхідного тиску аміаку фруктосховища?

1. Датчик тиску, реле часу.

2. Датчик тиску, вологості.

3. Датчик температури, реле часу.

 

39. Які засоби автоматизації використовуються для підтримання мікроклімату в фруктосховищі?

1. Датчик температури з терморегулятором, електроклапан аміаку, датчик вологості, реле часу.

2. Датчик температури з терморегулятором, електроклапан аміаку.

3. Датчик температури з терморегулятором, реле часу.

 

40. Які засоби автоматизації використовуються для підтримання вологості в фруктосховищі?

1. Датчик вологості, реле часу.

2. Датчик вологості, реле рівня води.

3. Датчик температури, реле рівня води.

 

41. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в фруктосховищі поясніть призначення реле часу КТ1

1. Реле часу КТ1 призначене для вмикання електроклапана.

2. Реле часу КТ1 призначене для вимикання електродвигунів М2 і МЗ вентиляторів.

3. Реле часу КТ1 призначене для циклічного перемішування повітря всередині камери за допомогою електродвигунів М2 і МЗ вентиляторів.

 

42. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в фруктосховищі поясніть призначення датчика тиску SP2

1. Реле тиску SP2 встановлює наявність «шуби» на охолоднику, сприймаючи різницю в тиску до і після та вмикає автоматичну систему розморожування.

2. Реле тиску SP2 встановлює наявність «шуби» на охолоднику, сприймаючи різницю в тиску до і після та вмикає аміачні насоси.

3. Реле тиску SP2 вмикає тільки реле часу КТ3.

 

43. Використовуючи принципову електричну схему керування мікрокліматом в фруктосховищі поясніть призначення реле часу КТ3

 

1. Реле часу КТ3 призначене для автоматичного керування вентиляцією.

2. Реле часу КТ3 призначене для автоматичного керування розморожуванням “снігової шуби” на охолоднику.

3. Реле часу КТ3 призначене для автоматичного керування електроклапанами.

 

44. Для чого використовуються електроклапана в схемі керування мікрокліматом в фруктосховищі?

1. Для автоматичної подачі аміаку в охолодник, подачі гарячої води при розморожуванні охолодника та для сливу талої води з охолодника.

2. Для автоматичної подачі аміаку в охолодник.

3. Для автоматичної подачі гарячої води при розморожуванні охолодника.

 

45. Для чого використовуються реле часу в схемі керування мікрокліматом в фруктосховищі

1. Для періодичного вмикання електродвигунів вентиляторів, з затримкою резервного насоса аміаку та програмного розморожування охолодника.

2. Для періодичного вмикання з затримкою резервного насоса аміаку та програмного розморожування охолодника.

3. Для періодичного вмикання електродвигунів вентиляторів.

 

46. Як здійснюється зволоження повітря в фруктосховищі?

1. Вода попадає на диск, що обертається.

2. Вода попадає на електропароутворювач створюючи пар, який підхоплюється вентилятором і подається на охолодник.

3. Вода розпилюється через форсунки.

 

47. Які засоби автоматизації використовуються для підтримання тиску аміаку в системі фруктосховища?

1. Реле часу, датчик вологості.

2. Електроклапана, датчик тиску.

3. Реле часу, датчик тиску.

 

48. Які засоби автоматизації використовуються для розмороження “снігової шуби” фруктосховища?

1. Реле часу, електроклапана.

2. Реле часу, датчик різниці тиску, електроклапана.

3. Датчик різниці тиску, електроклапана.

 

49. Як утворюється “снігова шуба” в фруктосховищі?

1. Повітря за допомогою вентилятора попадає на охолодник, що призводить до обмерзання.

2. Вологе повітря за допомогою вентилятора попадає на охолодник, що призводить до обмерзання.

3. Зовнішнє повітря за допомогою вентилятора попадає на охолодник, що призводить до обмерзання.

 

50. Системи автоматичного регулювання температури повітря і сама система вентилювання не можуть забезпечити локальне регулювання температури в сховищах тому що …

1. обидві відповіді вірні.

2. температурний датчик встановлюється в одному місці об'єму, а інші зони не контролюються і вмикання вентиляторів відбувається автоматично для всього сховища.

3. температура повітря регулюється практично в одній точці, що зумовлює значну нерівномірність температурного поля насипу, і можливість ліквідації джерел самозігрівання повністю виключається.

 

51. Використання машинного охолодження повітря в системах активного вентилювання плодоовочевої продукції як при навальному способі завантаження так і при контейнерному дозволяє …

1. виключити залежність від погодних умов і забезпечити захист продукції від зовнішнього тепла.

2. виключити залежність від погодних умов і забезпечити захист продукції від внутрішнього тепла.

3. виключити залежність від умов зберігання і забезпечити захист продукції від внутрішнього тепла.

 

52. В промислових фруктосховищах використовується …

1. система охолодження з роздільним відведенням зовнішніх та внутрішніх теплопритоків при якому внутрішнє тепло відводяться примусовою подачею охолодженого повітря в масу продукту знизу та відведення його зверху до охолоджувач.

2. система охолодження де зовнішнє тепло від стін і даху відводяться подачею повітря у пристінні зони та під дахом.

3. обидві відповіді вірні.

 

53. В камерах для зберігання продукції при холодильному зберіганні найбільше розповсюдження отримали такі способи зволоження повітря:

1. Подання вологи в камеру у вигляді крапельної води, що розпилюється пневматичним форсунками або дисковими розпилювачами – аерозольними генераторами , зволоження водяною парою, перегрітою до температури 110–125 ºС .

2. Зволоження з використанням вологи зовнішнього повітря: до камерного повітря додається невелика кількість повітря з великим вологовмістом та регулювання вологості здійснюється за допомогою заслінок.

3. Обидві відповіді вірні.

 

54. Дисковий розпилювач води з вмонтованим на валу привода диска вентилятора створює …

1. коловий потік аерозольноповітряноводяної суміші розпиленого насиченого пару.

2. коловий потік аерозольноповітряноводяної суміші розпиленого пару.

3. коловий потік аерозольноповітряноводяної суміші розпиленої води.

 

55. Автоматичне керування зволожувачем здійснюється …

1. в трипозиційному режимі за допомогою регулятора вологості виконано на базі волосяного гігрометра.

2. в двопозиційному режимі за допомогою регулятора вологості виконано на базі волосяного гігрометра.

3. в чотирипозиційному режимі за допомогою регулятора вологості виконано на базі гігрометра.

 

56. Функціональні можливості комплексу:

1. Контроль температури та вологості повітря в сховищ.

2. Обидві відповіді вірні.

3. Стеження за температурою та вологістю зовнішнього повітря; передача даних на ЕОМ.

 

57. Для зберіганні рослинної продукції використовується два сприймаючих елемента для виміру:

1. Відносної вологості повітря, температури повітря.

2. Відносної вологості повітря, температури води на зволоження.

3. Відносної вологості повітря, температури зовнішнього повітря.

 

58. Система SCADA керування температурно - вологісними режимами при холодильному зберіганні рослинної продукції підтримує ….

1. технологічні параметри вологості і температури повітря зміненням холодопродуктивності компресора холодильної машини та кількості води, яка надходить від зволожувача.

2. технологічні параметри вологості і температури повітря зміненням холодопродуктивності компресора холодильної машини та кількості води, яка надходить з бака.

3. технологічні параметри вологості і температури повітря зміненням холодопродуктивності компресора холодильної машини та кількості водяної пари, яка надходить від зволожувача.

 

59. SCADA система керування температурно - вологісними режимами при холодильному зберіганні рослинної продукції дозволяє …

1. звести до мінімуму зовнішні впливи на продукцію і компенсувати теплоту від самозігрівання, використовуючи мінімум енергії завдяки частотному регулюванню двигуна компресора.

2. звести до мінімуму зовнішні впливи і компенсувати теплоту від самозігрівання, використовуючи мінімум енергії завдяки частотному регулюванню двигуна компресора і вентилятора.

3. звести до мінімуму зовнішні впливи на продукцію і компенсувати теплоту від самозігрівання, використовуючи мінімум енергії завдяки частотному регулюванню двигуна вентилятора.

 

60. Яка необхідність використання контролю і обліку сільськогосподарської продукції?

1. Контроль і облік дозволяють вчасно виявити й усунути всі недоліки виробництва.

2. Контроль і облік дозволяють вчасно виявити й усунути всі недоліки виробництва і цим сприяти підвищенню якості і збільшенню кількості сільськогосподарської продукції.

3. Контроль і облік сприяють підвищенню якості і збільшенню кількості сільськогосподарської продукції.

 

61. Для чого використовують технічні засоби автоматики під час контрою сільськогосподарської продукції?

1. За допомогою технічних засобів автоматики очищають продукт і сортують перед закладкою на збереження і перед надходженням до споживача чи на посів.

2. За допомогою технічних засобів автоматики контролюють мікроклімат у сховищах, температуру і вологість збереженого продукту.

3. За допомогою технічних засобів автоматики контролюють мікроклімат у сховищах, температуру і вологість збереженого продукту, очищають його і сортують перед закладкою на збереження і перед надходженням до споживача чи на посів.

 

62. Які операції виконують перед закладанням зерна і зернопродуктів на збереження в державні зернові елеватори?

1. Зерно і зернопродукти на збереження закладають попередньо очищеними, просушеними й охолодженими до 10 °С и нижче до температур, при яких усі життєві функції живих компонентів зернової маси загальмовуються.

2. Зерно і зернопродукти на збереження закладають попередньо очищеними, просушеними.

3. Зерно і зернопродукти на збереження закладають охолодженими до 10 °С и нижче, при яких усі життєві функції живих компонентів зернової маси загальмовуються.

 

63. Які параметри контролюють під час зберігання зерна на зернових елеваторах?

1. Для успішного збереження зерна на зернових елеваторах необхідно періодично контролювати вологість і температуру зернової маси.

2. Для успішного збереження зерна на зернових елеваторах необхідно періодично контролювати температуру зернової маси.

3. Для успішного збереження зерна на зернових елеваторах необхідно періодично контролювати вологість зернової маси.

 

64. Коли виникає самозігрівання зерна на елеваторах?

1. Самозігрівання вологої зернової маси виникає внаслідок біохімічних процесів, що протікають у ній.

2. Самозігрівання вологої зернової маси виникає внаслідок і поганої теплопровідності.

3. Самозігрівання вологої зернової маси виникає внаслідок біохімічних процесів, що протікають у ній, і поганої теплопровідності.

 

65. До чого призводить самозігрівання зерна на елеваторах?

1. Самозігрівання зерна на елеваторах приводить до втрати харчових і фуражних якостей зернових продуктів.

2. Самозігрівання зерна на елеваторах приводить до втрати посівних якостей зернових продуктів.

3. Самозігрівання зерна на елеваторах приводить до втрати посівних, технологічних, харчових і фуражних якостей зернових продуктів.

 

66. Який принцип використовується на установці для автоматичного сортування картоплі?

1. Використовується оптична установка для автоматичного сортування бульб картоплі.

2. Використовується оптична установка для автоматичного сортування бульб картоплі, що використовує спектральні характеристики коефіцієнтів відображення бульб.

3. Використовуються спектральні характеристики коефіцієнтів відображення бульб.

 

67. Сортування плодів томатів проводять …

1. за розмірами і зрілістю, а також відокремлюють плоди, уражені хворобами використовуючи електричні властивості.

2. за розмірами і зрілістю, а також відокремлюють плоди, уражені хворобами використовуючи оптичні відбивні властивості.

3. за розмірами і зрілістю, а також відокремлюють плоди, уражені хворобами використовуючи ультразвукові властивості.

 

68. Для сортування плодів яблук, що мають пошкоджену поверхню від механічних ударів чи плями на шкірці від хвороб використовується ….

1. скануючий пристрій у якому видиме випромінювання від освітлювача поелементно освітлює поверхня плоду, а відбитий промінь сприймається фотоелементом і направляється в підсилювально-перетворювальний пристрій який подає відповідний сигнал на виконавчий пристрій.

2. скануючий пристрій у якому видиме випромінювання від освітлювача освітлює весь плід, а відбитий промінь сприймається датчиком і направляється в підсилювально-перетворювальний пристрій який подає відповідний сигнал на виконавчий пристрій.

3. обидві відповіді вірні.

 

69. Для автоматичного сортування листів тютюну запропоновано використовувати …

1. розміри листів тютюну і їхній колір.

2. розміри і відбивні властивості листів тютюну і їхній колір в так званій стандартній калориметричній системі RGB.

3. відбивні властивості листів тютюну і їхні колірні характеристики в так званій стандартній калориметричній системі RGB.

 

70. Пристрій, що сортує листя тютюну, визначає …

1. відсоток зелені на площі листа тютюну, а в залежності від цього відсотка листи розділяють на два ґатунки.

2. відсоток темної зелені на площі листа тютюну, а в залежності від цього розміру листя розділяють на чотири ґатунки.

3. відсоток темної зелені на площі листа тютюну, а в залежності від цього відсотка листи розділяють на три ґатунки.

 

71. Електричні способи сортування сільськогосподарської продукції і матеріалів основані на тому, що їх електричні параметри (електропровідність, діелектрична проникність, поляризованість ) залежать від …

1. обидві відповіді вірні.

2. складу і структури будови, стиглості і зрілості, біофізичних і біохімічних властивостей.

3. шорсткості поверхні, щільності, життєздатності і інших властивостей матеріалу, що сепарується.

 

72. Діелектричний сепаратор, застосовується …

1. для виділення біологічно цінного насіння.

2. обидві відповіді вірні.

3. для очищення насіння від важко відокремлюваного карантинного насіння смітних рослин і для калібрування насіння.

 

73. Електричні, оптичні, теплові і акустичні властивості сільськогосподарської продукції використовують …

1. для контролю зрілості кавунів, посівних якостей насіння, вмісту жиру і білка в молоці, свіжості яєць, вгодованості тварин.

2. для контролю зрілості кавунів, посівних якостей насіння, вмісту жиру і білка в молоці, свіжості і кількості яєць, вгодованості та ваги тварин.

3. для контролю зрілості кавунів, посівних якостей насіння, вмісту жиру і білка в молоці, свіжості яєць, вгодованості та ваги тварин.

 

Ключ до тестів:

1

2

20

1

39

1

58

3

2

1

21

3

40

2

59

1

3

1

22

1

41

3

60

2

4

3

23

2

42

1

61

3

5

3

24

2

43

2

62

1

6

1

25

3

44

1

63

1

7

3

26

3

45

1

64

3

8

3

27

1

46

2

65

3

9

1

28

1

47

3

66

2

10

2

29

2

48

2

67

2

11

1

30

3

49

2

68

1

12

3

31

3

50

1

69

3

13

1

32

1

51

1

70

3

14

2

33

1

52

3

71

1

15

3

34

2

53

3

72

2

16

3

35

2

54

3

73

1

17

2

36

3

55

2

18

1

37

1

56

2

19

2

38

1

57

1

 

 

Попередній тест

 

Наступний тест