|
ТЕХНОЛОГІЯ
ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА I частина Електронний
посібник |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ВСТУП |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Метою викладання навчальної
дисципліни є вивчення різноманітних форм польових культур, їхніх ботанічних і
біологічних особливостей, закономірностей росту і розвитку, структури та програмування
врожаю, стандартизації продукції рослинництва, а також набуття професійних
умінь і навичок з розробки агротехнічних прийомів вирощування високих і
стійких урожаїв за найменших затрат праці і матеріальних ресурсів. Основними завданнями навчальної дисципліни “Технологія
виробництва продукції рослинництва” є засвоєння технологій вирощування
сільськогосподарських культур та освоєння інтенсивних, індустріальних, ресурсозбережувальних, екологічно чистих технологій для
одержання стабільних високих урожаїв. Таблиця 1 Групування польових культур
Рослинництво – одна з провідних галузей сільськогосподарського
виробництва. Галузь
рослинництва охоплює рільництво, овочівництво, луківництво, кормовиробництво. Головним завданням
рослинництва, в тому числі й альтернативного, є забезпечення населення продуктами харчування з якісними та
безпечними для людини показниками, тваринництва
– кормами, а промисловості –
сировиною. Рослинництво має бути енергоощадним, малозатратним
і ґрунтозахисним. Немає сумніву, що головні цілі землеробства благородні й
відповідають загальнолюдським цінностям гармонізації взаємовідносин між
людиною й природою. Продукти харчування для населення
Продукти для
промислового виробництва
Корми для тваринництва
Зростання населення планети. За даними ООН зараз чисельність населення Землі становить
7 млрд осіб. Кількість населення України становить 32,5 млн осіб.
На 2050 рік передбачається збільшення народонаселення до 9 млрд. Слід
зазначити, що нині щодня в світі від голоду помирає 24 тис. людей, у т. ч. 18
тис. дітей. У світі в напівголодному стані перебувають 850 млн людей. У
країнах з перехідною
економікою не доїдають 25 млн людей, у т. ч. 21 млн із них проживає на
території країн СНД. Водночас, за даними ООН, щорічно на планеті із ріллі
виводять 21 млн га. На одного жителя планети припадає близько Таблиця 2 Харчовий баланс України
Людство на земній кулі вирощує більше 20 тис. різних
сільськогосподарських, декоративних та інших рослин, однак, найбільш важливих
налічується всього 640, а з них, безпосередньо відносяться до польових
культур лише 90. Рис. 19. Виробництво основних видів
сільськогосподарських культур у 2015–2016 рр. в Україні млн т Рослинництво
як наукова дисципліна бере початок з 18 ст. Вважають, що одним з основоположників був М.В.
Ломоносов. В подальшому
розвиток рослинництва зв`язаний з іменами Комова І. та Болотова А.Т., які вивчали питання
вирощування картоплі, багаторічних трав, обробітку ґрунту і внесення добрив.
Пізніше працями
таких вчених, як Тімірязєв, Стебут, Прянишников, Сльозкін, Докучаєв
та інших рослинництво досягло значного рівня у вирощуванні с.-г культур. Велике значення в розвитку рослинництва мали праці російських та українських
селекціонерів: Мамонтова, Юрьєва, Пустовойта, Ремесла, Кириченка, Гаркавого, Лук’яненка.
Ними були виведені нові високоврожайні сорти з цілою низкою нових ознак, що
забезпечувало високу врожайність в різні за кліматичними умовами роки. Групування культурних рослин. Культури, що вивчаються в дисципліні “Рослинництво”,
відрізняються між собою за ботанічними, біологічними, господарськими
ознаками. Культури, які мають багато спільного щодо розміщення у сівозміні,
особливостей вирощування, догляду, збирання, для зручності вивчення об`єднані
у певну кількість груп. Найбільш розповсюдженим є групування культур за
характером використання основного виду продукції. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||