Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Лого на Електронний підручник

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

I частина

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Додатки

Список використаних джерел

Укладачі

ВСТУП

 

Метою викладання навчальної дисципліни є вивчення різноманітних форм польових культур, їхніх ботанічних і біологічних особливостей, закономірностей росту і розвитку, структури та програмування врожаю, стандартизації продукції рослинництва, а також набуття професійних умінь і навичок з розробки агротехнічних прийомів вирощування високих і стійких урожаїв за найменших затрат праці і матеріальних ресурсів.

Основними завданнями навчальної дисципліни “Технологія виробництва продукції рослинництва” є засвоєння технологій вирощування сільськогосподарських культур та освоєння інтенсивних, індустріальних, ресурсозбережувальних, екологічно чистих технологій для одержання стабільних високих урожаїв.

 

 

Таблиця 1

Групування польових культур

Назва групи

Роди (назви культур) та їх кількість

1. Зернові

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: колосок

Пшениця, жито, тритикале, ячмінь, овес, кукурудза, просо, сорго, рис, гречка – 10

2. Зернобобові

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: горох

Горох, кормові боби, квасоля, соя, люпин, чина, сочевиця, нут – 8

3. Корене­плоди

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: рослини ц б

Цукровий буряк, кормовий буряк, кормова морква, бруква, турнепс, цикорій – 7

4. Бульбоплоди

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: картопля 2

Картопля, топінамбур, батат – 3

5. Баштанні

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: баштанні культури

Гарбуз, кавун, диня, кабачок – 4

6. Олійні і ефіроолійні

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: соняшник

Соняшник, сафлор, рицина, мак, арахіс, кунжут, перила, лялеманція,

ріпак, суріпиця, рижій, гірчиця – 12.

Коріандр, кмин, фенхель, м`ята перцева, аніс, лаванда, шавлія

мускатна – 7.

7. Наркотичні та хміль

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: тютюн

Тютюн, махорка, хміль – 3.

8. Прядивні

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: льон

Льон-довгунець, коноплі, бавовник, кенаф, джут – 5

9. Кормові культури

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: конюшина

Однорічні і багаторічні бобові трави, однорічні і багаторічні тонконогові трави, капустяні культури, нові кормові культури

 

Рослинництво – одна з провідних галузей сільськогосподарського виробництва.

Галузь рослинництва охоплює рільництво, овочівництво, луківництво, кормовиробництво. Головним завданням рослинництва, в тому числі й альтернативного, є забезпечення населення продуктами харчування з якісними та безпечними для людини показниками, тваринництва – кормами, а промисловості – сировиною. Рослинництво має бути енергоощадним, малозатратним і ґрунтозахисним. Немає сумніву, що головні цілі зем­леробства благородні й відповідають загальнолюдським цінностям гармонізації взаємовідносин між людиною й природою.

 


Продукти харчування для населення

Рис. 1. Хлібобулочні вироби

Рис. 2. Крупи

Рис. 3. Хліб та макаронні вироби

 

Рис. 4. Бобові культури

Рис. 5. Продукти з картоплі

Рис. 6. Кавуни

 

 

 

Продукти для промислового виробництва

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Поправки на Рослинництво\заміна на 7.jpg

Рис. 7. Цукор

 

Описание: Описание: C:\Поправки на Рослинництво\зам 8.jpg

 

Рис. 8. Олія

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Поправки на Рослинництво\зам 9.jpg

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Поправки на Рослинництво\зам 10.jpg

Рис. 9. Пиво

Рис. 10. Тютюнові вироби

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Поправки на Рослинництво\зам 11.jpg

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Поправки на Рослинництво\12ю1.jpg

Рис. 11. Парфумерні вироби

Рис. 12. Вироби з льону

 

Корми для тваринництва

Рис. 13. Зернокорми

Рис. 14. Зелені корми

Рис. 15. Комбікорми

 

Рис. 16. Силос

Рис. 17. Грубі корми

Рис. 18. Соковиті корми

 

Зростання населення планети. За даними ООН зараз чисельність населення Землі становить 7 млрд осіб. Кількість населення України становить 32,5 млн осіб. На 2050 рік передбачається збільшення народонаселення до 9 млрд. Слід зазначити, що нині щодня в світі від голоду помирає 24 тис. людей, у т. ч. 18 тис. дітей. У світі в напівголодному стані перебувають 850 млн людей. У країнах з перехідною економікою не доїдають 25 млн людей, у т. ч. 21 млн із них проживає на території країн СНД. Водночас, за даними ООН, щорічно на планеті із ріллі виводять 21 млн га. На одного жителя планети припадає близько 0,30 га ріллі, в Європі – 0,25, в Україні – 0,69 га. Отже, зростання населення планети потребує значного збільшення продуктів харчування.

 

Таблиця 2

Харчовий баланс України

Продукти харчування

Норма

Фактично

%

М’ясо та м’ясопродукти

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: мясо

82

58

71

Молоко та молокопродукти

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: молоко

405

314

78

Яйця

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: яйця 1

292

239

82

Риба та рибні продукти

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: риба

18

18,6

98

Хлібопродукти

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: хліб

120

139

116

Цукор

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: цукор

40

44,4

111

Олія

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: олія

9,1

8,8

97

Картопля

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: картопля 1

97

112

115

Овочі та баштанні культури

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: овочів і баштанні

146

97

60

Фрукти

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: фрукти

113

38

30

 

Людство на земній кулі вирощує більше 20 тис. різних сільськогосподарських, декоративних та інших рослин, однак, найбільш важливих налічується всього 640, а з них, безпосередньо відносяться до польових культур лише 90.

 

Рис. 19. Виробництво основних видів сільськогосподарських культур

у 2015–2016 рр. в Україні млн т

 

Рослинництво як наукова дисципліна бере початок з 18 ст. Вважають, що одним з основоположників був М.В. Ломоносов. В подальшому розвиток рослинництва зв`язаний з іменами Комова І. та Болотова А.Т., які вивчали питання вирощування картоплі, багаторічних трав, обробітку ґрунту і внесення добрив.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: 17904_4548

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: 1458803509098_bulletin

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: m_25329

Ломоносов М.В.

Болотов А.Т.

Тімірязєв К.А.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: 1447313056_pryanishnikov-dn

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Nikolai_Vavilov_NYWTS

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: лукьяненко

Прянишников Д.М.

Вавилов М.І.

Лук’яненко П.П.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Ремесло

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Кириченко

Ремесло В.М.

Пустовойт В.С.

Кириченко Ф.Г.

 

Пізніше працями таких вчених, як Тімірязєв, Стебут, Прянишников, Сльозкін, Докучаєв та інших рослинництво досягло значного рівня у вирощуванні с.-г культур.

Велике значення в розвитку рослинництва мали праці російських та українських селекціонерів: Мамонтова, Юрьєва, Пустовойта, Ремесла, Кириченка, Гаркавого, Лук’яненка. Ними були виведені нові високоврожайні сорти з цілою низкою нових ознак, що забезпечувало високу врожайність в різні за кліматичними умовами роки.

Групування культурних рослин. Культури, що вивчаються в дисципліні “Рослинництво”, відрізняються між собою за ботанічними, біологічними, господарськими ознаками. Культури, які мають багато спільного щодо розміщення у сівозміні, особливостей вирощування, догляду, збирання, для зручності вивчення об`єднані у певну кількість груп. Найбільш розповсюдженим є групування культур за характером використання основного виду продукції.

На початок

Наступна тема