Лого на Електронний підручник

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

I частина

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Додатки

Список використаних джерел

Укладачі

2. ЗЕРНОВІ КУЛЬТУРИ

 

2.1. Зернові культури – основа сільськогосподарського виробництва

 

В народному господарстві нашої держави зернові культури є основою сільськогосподарського виробництва. Зерно використовують як продукт харчування, на корм сільськогосподарським тваринам, а також як сировину для промисловості.

 

Рис. 48. Виробництво основних зернових культур

в Україні за 2015–2016 рр.

 

Впродовж останніх п`яти років Україна зміцнила свої позиції на міжнародному аграрному ринку та впевнено перебуває в світовій десятці виробників зерна. До того ж є лідером з виробництва та експорту насіння кукурудзи. Зерно кукурудзи залишається найбільш прибутковим для вітчизняних аграріїв.

За останні десятиріччя відбулося значне зростання валового виробництва та врожайності основних зернових культур.

 

Рис. 49. Динаміка врожайності валових зборів зернових культур

за останні 15 років

 

Рис. 50. Значення та використання зернових культур

 

Зростання виробництва зернових культур відбувається за рахунок поєднання світових та вітчизняних інновацій в технології вирощування.

Основні елементи сучасної технології вирощування зернових культур:

науковообгрунтована, короткоротаційна сівозміна;

– сучасні технології обробітку грунту;

– збалансована система живлення;

– добір сучасних високоінтенсивних сортів та гібридів;

– інтегрована система захисту від шкодочинних об`єктів з використанням наукових винаходів, біологічних препаратів, мікродобрив, стимуляторів та регуляторів росту;

– кліматичні умови, відновлювана родючість грунту.

 

Питання для самоконтролю

1. Яке значення зернових культур?

2. Які обсяги виробництва зерна в Україні?

3. Які основні елементи сучасної технології вирощування зернових культур?

Попередня тема

На початок

Наступна тема