|
|
АГРОХІМІЯ Електронний посібник |
|
||||||||||||||||||||||
ВСТУП |
|||||||||||||||||||||||||
3. Методи агрохімічних досліджень
Вона вивчає взаємодію між рослиною, ґрунтом і добривом у процесі росту й
розвитку рослин з урахуванням природно-кліматичних умов та біологічних
особливостей сільськогосподарських культур. Д. М. Прянишников цей взаємозв’язок схематично зобразив у вигляді трикутника
(рис. 1). Він писав, що вивчення взаємовідносин між рослинами, ґрунтом і
добривами завжди було основним завданням агрохімії.
Рис. 1. Схема взаємодії між рослиною, ґрунтом і добривом (трикутник Д. М. Прянишникова) Внесені у ґрунт добрива, внаслідок перетворення, виявляють відповідну дію на його
фізичні, хімічні й біологічні властивості, після чого змінюється вплив ґрунту
на рослину, її живлення, ріст і розвиток, на врожай і його якість, стійкість
до несприятливих умов. Під впливом рослин і внесених добрив змінюються
хімічний склад ґрунту і його родючість, відбувається перетворення добрив.
Завдання полягає в тому, щоб відшукати найдосконаліші способи живлення рослин і дати практичні рекомендації
для сільськогосподарського виробництва. Географічна мережа дослідів з добривами та численні зональні
експерименти з уніфікованими методами досліджень дали змогу визначити роль
такого фактора, як клімат, діалектичний взаємозв’язок якого виражається
схемою, в центрі якої знаходиться рослина (рис. 2).
Рис. 2.
Взаємозв’язок основних факторів агрохімії У сучасних умовах поняття “агрохімія” можна трактувати як
науку про живлення рослин і закономірності трансформації добрив у системі ґрунт
– рослина – вода – атмосфера з метою максимальної реалізації біологічного
потенціалу культур і розширеного відтворення родючості ґрунту (рис. 3).
Рис. 3.
Трансформація добрив у системі ґрунт – рослина – вода – атмосфера Агрохімія є одночасно сільськогосподарською, біологічною і
хімічною наукою, оскільки рослини – об’єкти сільськогосподарського
виробництва. Вона вивчає добрива, їх властивості та вплив на врожай і
якість сільськогосподарської продукції, а також на довкілля. Агрохіміки
розробляють нові форми добрив, норми, строки і способи їх внесення, системи
застосування добрив у сівозмінах господарств, удосконалюють методи аналізу
рослин, ґрунту і добрив, а також діагностику живлення рослин. Новим
технологіям застосування добрив, зазвичай, дають не лише агрохімічну, а й
економічну оцінку. Отже, агрохімія тісно пов’язана з багатьма науками – ґрунтознавством,
мікробіологією, землеробством, рослинництвом, економікою, екологією тощо. Основну суть агрохімії як науки можна показати у вигляді трьох
розділів: хімія рослин, хімія ґрунту, хімія добрив. Агрохімія та інші науки з’явилася, щоб дати відповідь на
питання, які виникають у процесі практичної діяльності людини. Ще за часів
античної Греції було відомо, що для життя рослин потрібні вода, ґрунт і
повітря. У хліборобстві Римської імперії застосовували гній, зелені добрива, вапно, гіпс, попіл, хоча значення їх було невідоме. Чому гній підвищує
врожай?
На початку ХХ ст. в Україні організовано нові дослідні установи,
в програмі досліджень яких важливе місце займали питання ґрунтознавства та
агрохімії. За останні десятиріччя агрохімія досягла значних успіхів у
вивченні взаємодії рослин, ґрунту і добрив. Дослідження збагатили новими
даними теорію і практику надходження та перетворення в рослинах сполук
елементів живлення, науку про родючість ґрунту, про колообіг речовин в агробіоценозах. 3.
Методи агрохімічних досліджень Методи досліджень поділяються на три
групи: лабораторні, фізіолого-агрохімічні і польові досліди, які взаємно
доповнюють один одного. Лабораторні методи
досліджень передбачають використання хімічних, фізико-хімічних, фізичних і
мікробіологічних аналізів рослин, ґрунту і добрив (фотометрія,
хроматографія, спектроскопія,
рентгенофлуоресцентний, мас-спектроскопія
та ін.) Для точніших досліджень використовують
метод стабільних і радіоактивних ізотопів. Крім того, розроблено
високопродуктивні поточні лінії для одночасного визначення кількох
показників, широко застосовують портативні агрохімічні прилади. До фізіолого-агрохімічних
методів досліджень належать: ·
вегетаційні
(проводять у
спеціальних посудинах, які розміщують у вегетаційних будиночках); ·
лізиметричні (застосовують посудини
місткістю 1 – 2 м3) – для дослідження міграції
і трансформації елементів живлення в ґрунті, проведення балансових
експериментів; ·
дослідження у фітотронах, в яких контролюють всі агрохімічні
показники. До третьої групи належать польові досліди: ·
дрібноділянкові досліди – створюють
для перевірки ґрунтів з високою родючістю, вивчення нових форм і видів добрив
тощо; ·
короткотермінові досліди – мають практичний характер. У зв’язку з
різними погодними умовами їх повторюють упродовж 3 – 4 років. Іноді досліди за однаковою схемою закладають у різних ґрунтово-кліматичних
умовах (географічна мережа дослідів) для вивчення форм, строків і способів
внесення добрив. Тривалі стаціонарні
досліди –
дають цінну інформацію про різні системи удобрення, рівні насиченості ґрунту
добривами, форми добрив, дають відповіді на питання моніторингу родючості
ґрунту. Виробничі досліди – проводять на
великих площах у господарствах з метою підготовки практичних рекомендацій. Для оцінки достовірності лабораторних і біологічних досліджень
застосовують економічні й математичні методи. ПИТАННЯ ДЛЯ
САМОКОНТРОЛЮ 1. Роль українських учених у розвитку агрохімії. 2. Яка роль закордонних учених у розвитку агрохімії і в чому її суть?
4. Назвіть методи агрохімічних досліджень. |
|||||||||||||||||||||||||