Описание: Описание: Описание: Описание: НМЦ

АГРОХІМІЯ

Електронний посібник

 

Описание: Описание: Описание: Описание: ВФПО

ВСТУП

 

1. Агрохімія як наука

2. Історія розвитку агрохімії

3. Методи агрохімічних досліджень

 

1. Агрохімія як наука

 

Запамятайте!

Агрохімія (агрономічна хімія) – наука про оптимізацію живлення рослин, застосування добрив з метою підвищення родючості ґрунтів, збільшення врожаю і поліпшення якості сільськогосподарської продукції.

 

Вона вивчає взаємодію між рослиною, ґрунтом і добривом у процесі росту й розвитку рослин з урахуванням природно-кліматичних умов та біологічних особливостей сільськогосподарських культур.

Д. М. Прянишников цей взаємозв’язок схематично зобразив у вигляді трикутника (рис. 1). Він писав, що вивчення взаємовідносин між рослинами, ґрунтом і добривами завжди було основним завданням агрохімії.

 

Рис. 1. Схема взаємодії між рослиною, ґрунтом і добривом

(трикутник Д. М. Прянишникова)

 

Внесені у ґрунт добрива, внаслідок перетворення, виявляють відповідну дію на його фізичні, хімічні й біологічні властивості, після чого змінюється вплив ґрунту на рослину, її живлення, ріст і розвиток, на врожай і його якість, стійкість до несприятливих умов. Під впливом рослин і внесених добрив змінюються хімічний склад ґрунту і його родючість, відбувається перетворення добрив. Завдання полягає в тому, щоб відшукати найдосконаліші способи живлення рослин і дати практичні рекомендації для сільськогосподарського виробництва.

Географічна мережа дослідів з добривами та численні зональні експерименти з уніфікованими методами досліджень дали змогу визначити роль такого фактора, як клімат, діалектичний взаємозв’язок якого виражається схемою, в центрі якої знаходиться рослина (рис. 2).

 

Рис. 2. Взаємозв’язок основних факторів агрохімії

 

У сучасних умовах поняття “агрохімія” можна трактувати як науку про живлення рослин і закономірності трансформації добрив у системі ґрунт – рослина – вода – атмосфера з метою максимальної реалізації біологічного потенціалу культур і розширеного відтворення родючості ґрунту (рис. 3).

Рис. 3. Трансформація добрив у системі ґрунт – рослина – вода – атмосфера

 

Агрохімія є одночасно сільськогосподарською, біологічною і хімічною наукою, оскільки рослини – об’єкти сільськогосподарського виробництва. Вона вивчає добрива, їх властивості та вплив на врожай і якість сільськогосподарської продукції, а також на довкілля. Агрохіміки розробляють нові форми добрив, норми, строки і способи їх внесення, системи застосування добрив у сівозмінах господарств, удосконалюють методи аналізу рослин, ґрунту і добрив, а також діагностику живлення рослин. Новим технологіям застосування добрив, зазвичай, дають не лише агрохімічну, а й економічну оцінку. Отже, агрохімія тісно пов’язана з багатьма науками – ґрунтознавством, мікробіологією, землеробством, рослинництвом, економікою, екологією тощо.

Основну суть агрохімії як науки можна показати у вигляді трьох розділів: хімія рослин, хімія ґрунту, хімія добрив.

 

2. Історія розвитку агрохімії

 

Агрохімія та інші науки з’явилася, щоб дати відповідь на питання, які виникають у процесі практичної діяльності людини. Ще за часів античної Греції було відомо, що для життя рослин потрібні вода, ґрунт і повітря. У хліборобстві Римської імперії застосовували гній, зелені добрива, вапно, гіпс, попіл, хоча значення їх було невідоме. Чому гній підвищує врожай?

 

Рис. 4. Бернар Паліссі

Одним з перших це спробував пояснити французький художник і природознавець Б. Паліссі (рис. 4). У 1563 р. він писав, що “сіль є основою життя і росту всіх посівів”. Гній, вважав він, має солі, які утворюються під час розкладання сіна і соломи. Лише через 300 років точними дослідами було доведено причини збіднення ґрунту і потреба повернення в ґрунт зольних речовин у вигляді добрив.

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: рис1

Рис. 5. Глаубер Йоганн Рудольф

 

Пізніше німецький хімік Й.Р. Глаубер (1604 – 1668) висунув гіпотезу, що основним фактором дії гною є селітра, яку до того часу вже давно отримували із гною для виготовлення пороху (рис. 5).

 

Рис. 6. Дмитро Миколайович Прянишников

Велика організаторська і наукова робота з вивчення взаємодії рослин, ґрунту і добрив у Росії пов’язана з діяльністю Д.М. Прянишникова (1865 – 1948). Він обґрунтував теорію аміачного і нітратного живлення рослин, розробив рекомендації відносно застосування аміачних добрив. Ним проведено класичні дослідження з азотного обміну рослин. Слід зазначити, що немає такого напряму в агрохімії, в якому б не брав участь Д.М. Прянишников (рис. 6).

 

 

На початку ХХ ст. в Україні організовано нові дослідні установи, в програмі досліджень яких важливе місце займали питання ґрунтознавства та агрохімії.

За останні десятиріччя агрохімія досягла значних успіхів у вивченні взаємодії рослин, ґрунту і добрив. Дослідження збагатили новими даними теорію і практику надходження та перетворення в рослинах сполук елементів живлення, науку про родючість ґрунту, про колообіг речовин в агробіоценозах.

 

3. Методи агрохімічних досліджень

 

Методи досліджень поділяються на три групи: лабораторні, фізіолого-агрохімічні і польові досліди, які взаємно доповнюють один одного.

Лабораторні методи досліджень передбачають використання хімічних, фізико-хімічних, фізичних і мікробіологічних аналізів рослин, ґрунту і добрив (фотометрія, хроматографія, спектроскопія, рентгенофлуоресцентний, мас-спектроскопія та ін.) Для точніших досліджень використовують метод стабільних і радіоактивних ізотопів. Крім того, розроблено високопродуктивні поточні лінії для одночасного визначення кількох показників, широко застосовують портативні агрохімічні прилади.

До фізіолого-агрохімічних методів досліджень належать:

·  вегетаційні (проводять у спеціальних посудинах, які розміщують у вегетаційних будиночках);

·  лізиметричні (застосовують посудини місткістю 1 – 2 м3) – для дослідження міграції і трансформації елементів живлення в ґрунті, проведення балансових експериментів;

·  дослідження у фітотронах, в яких контролюють всі агрохімічні показники.

До третьої групи належать польові досліди:

·  дрібноділянкові дослідистворюють для перевірки ґрунтів з високою родючістю, вивчення нових форм і видів добрив тощо;

·  короткотермінові досліди – мають практичний характер. У зв’язку з різними погодними умовами їх повторюють упродовж 3 – 4 років.

Іноді досліди за однаковою схемою закладають у різних ґрунтово-кліматичних умовах (географічна мережа дослідів) для вивчення форм, строків і способів внесення добрив.

Тривалі стаціонарні досліди – дають цінну інформацію про різні системи удобрення, рівні насиченості ґрунту добривами, форми добрив, дають відповіді на питання моніторингу родючості ґрунту.

Виробничі досліди – проводять на великих площах у господарствах з метою підготовки практичних рекомендацій.

Для оцінки достовірності лабораторних і біологічних досліджень застосовують економічні й математичні методи.

 

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

 

1. Роль українських учених у розвитку агрохімії.

2. Яка роль закордонних учених у розвитку агрохімії і в чому її суть?

3. Що вивчає агрохімія?

4. Назвіть методи агрохімічних досліджень.

 

 

На початок

Наступна тема