|
|
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ
МАШИНИ Електронний посібник |
|
|||||||||||||||||||||||||
1.1.
КЛАСИФІКАЦІЯ МАШИН І ЗНАРЯДЬ ДЛЯ ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ 1.1.1. Завдання обробітку ґрунту 1.1.2. Способи механізованого обробітку ґрунту 1.1.3. Класифікація машин для обробітку ґрунту
Основні
характеристики структури ґрунту – шпаруватість (пористість) і густина
(об'ємна маса).
Під технологічними властивостями розуміють
лише ті властивості ґрунту, що виявляються в процесі його механічної обробки
і впливають на закономірності й характер протікання технологічного процесу.
Отже, до технологічних властивостей ґрунту можна віднести його опір різним
видам деформацій (міцність), тертя об поверхню робочих знарядь і внутрішнє
тертя, липкість, в’язкість, пружність, пластичність, абразивні властивості.
Основним
завданням механічного обробітку ґрунту є створення
сприятливих умов для розвитку культурних рослин з метою отримання високих
урожаїв. Як результат механічного обробітку ґрунт розпушується, знищуються
бур’яни, шкідники та збудники хвороб, загортаються післяжнивні
рештки,добрива, створюються умови для накопичення вологи.
Механічний обробіток ґрунту поряд із сівозмінами і добривами – важлива ланка сучасних систем землеробства. На відміну, наприклад, від удобрення чи зрошення полів,
обробіток сам собою не додає ґрунту якої-небудь речовини або енергії, але,
змінюючи фізико-хімічні і біологічні властивості його, тим самим сприяє
максимальній агротехнічній і економічній ефективності чергування культур,
застосовуваних добрив, пестицидів, меліорації полів, запобігає появі
шкідників і збудників хвороб сільськогосподарських культур. Обробіток у поєднанні із системою удобрення в сівозмінах
забезпечує найбільш раціональне використання ґрунтів та відтворення їхньої
родючості. Але він ефективний лише тоді, коли його проводять з урахуванням
ґрунтових властивостей, кліматичних і погодних умов, біологічних особливостей
вирощуваних сортів і гібридів, характеру та ступеня засміченості полів,
наявності шкідників та збудників хвороб.
Розрізняють основний, спеціальний
і поверхневий способи обробітку ґрунту. Основний обробіток складається з двох послідовних
операцій: лущення стерні і зяблевої оранки.
У світовій практиці систематизовано
основні технологічні вимоги до різних способів основного і передпосівного
обробітку ґрунту та сівби. Відповідно до прийнятої класифікації систем
обробітку ґрунту їх поділяють на такі основні види: - Традиційна
система (на базі оранки) передбачає: провокацію проростання насіння бур’янів
і падалиці, руйнування капілярів і підрізання бур’янів; розпушування ґрунту
на глибину 20–32 см з повним обертанням скиби; повне загортання рослинних
решток на глибину 8–12 см; підготовку рівномірного за глибиною насіннєвого
ложа і дрібно-грудочкуватої структури посівного шару ґрунту; загортання
насіння на задану глибину за умов сівби в якісно підготовлений ґрунт. У
традиційній системі сприятливі для посіву умови створюються за рахунок
агресивної глибокої оранки, яка стає причиною втрати ґрунтом своїх родючих
властивостей. - Консервуюча
(на базі глибокого розпушування) передбачає: мульчування ґрунту подрібненими
рослинними рештками; розпушування верхнього шару з перемішуванням рослинних
решток та безполицевим основним обробітком на глибину 25–40 см; збереження до
50% рослинних решток на поверхні ґрунту; повне підрізання бур’янів;
загортання насіння на задану глибину за умов сівби із значною кількістю
рослинних решток на поверхні ґрунту; можливе додаткове накопичення
продуктивної вологи в метровому шарі. Консервуюча система обробітку
направлена на збереження вологи і зниження деградації ґрунтів. Цього
досягають використанням сівозмін, що включають не лише рентабельні культури,
але й такі, які поліпшують родючість ґрунтів. При цьому широко
використовується збереження рослинних решток для захисту поверхні поля. - Мульчуюча
(на базі мілкого розпушування) передбачає: мульчування ґрунту подрібненими
рослинними рештками; розпушування з перемішуванням рослинних решток верхнього
шару ґрунту на глибину до 10 см; збереження не менше 30% рослинних решток на
поверхні ґрунту; повне підрізання бур’янів; загортання насіння на задану
глибину за умов сівби із незначною кількістю рослинних решток на поверхні
ґрунту; можливе додаткове збереження продуктивної вологи в кореневмісному
шарі ґрунту. - З
елементами mini-till (на базі поверхневого розпушування на
глибину загортання насіння) передбачає: мульчування ґрунту подрібненими
рештками; максимальне збереження рослинних решток на поверхні; хімічне
прополювання бур’янів; поверхневий обробіток ґрунту на глибину загортання
насіння; сівба із значною кількістю рослинних решток на поверхні ґрунту;
можливе додаткове збереження продуктивної вологи в кореневмісному шарі
ґрунту.
|
||||||||||||||||||||||||||||